Klimatske promene

NASA upozorila: Potpuno raspadanje grebena starog 10.000 godina!

Istraživanje je fokusirano na ostatke takozvanog ledenog grebena Larsen B koji postoji već najmanje 10 hiljada godina, a koji se raspao 2002. godine
Vesti
21:32h Autor:
NASA upozorila: Potpuno raspadanje grebena starog 10.000 godina!
Foto: Thinkstock

Poslednji netaknuti deo grebena Larsen B vrlo brzo slabi i očekuje se da će se u narednim godinama raspasti, što će izazvati značajan porast nivoa mora, pokazalo je Nasino istraživanje.

Istraživanje je fokusirano na ostatke takozvanog ledenog grebena Larsen B koji postoji već najmanje 10 hiljada godina, a koji se raspao 2002. godine. Ono što je ostalo pokriva oko 1.600 kvadratnih kilometara.

Inače, Antarktik ima desetine ledenih grebena, a najveći je veličine Francuske.

"Ova studija pruža uvid u to kako će glečeri reagovati na zagrevanje klime", objasnio je koautor istraživanja Erik Rignot, glaciolog u Nasi.

NASA: Zemlja ima groznicu, sve je toplije! (VIDEO)

Gotovo 200 zemalja pregovaraće o paktu Ujedinjenih nacija do kraja 2015. godine u okviru borbe protiv globalnih klimatskih promena koje će prema verovanju većine naučnika doneti više poplava, suša, toplotnih talasa i viših nivoa mora.

Autor studije Ala Kazendar izjavio je da analiza podataka otkriva da će procep koji se širi na Larsenu B pući u potpunosti, verovatno oko 2020. godine. Kada se to dogodi, glečeri koje greben drži na okupu skliznuće u okean bržim tempom i doprineti podizanju nivoa mora.

Studija je pokazala i da su glečeri Lepard i Flask poslednjih godina postali tanji za 20 do 22 metara, a tempo smanjivanja ubrzao se nakon delimičnog raspadanja grebena 2002. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs