Vremenska prognoza

RHMZ upozorava: Novi talas snega, temperature u minusu!

Ako nemate neodložna posla, bolje je da ne izlazite iz kuće

Vesti
Autor:
RHMZ upozorava: Novi talas snega, temperature u minusu!
Foto: Shutterstock

U Srbiji će danas biti hladno, umereno do potpuno oblačno, uz provejavanje slabog snega, uglavnom na severu, zapadu i jugozapadu uz manje povećanje visine snežnog pokrivača, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće slab i umeren vetar, severozapadni. Najniža temperatura kretaće se od minus devet do minus tri stepena Celzijusa a najviša od minus četiri do dva stepena. U Beogradu se danas očekuje hladno, umereno do potpuno oblačno vreme, uz mogućnost provejavanja slabog snega. Duvaće slab i umeren, severozapadni vetar. Najniža temperatura biće od minus sedam do minus četiri stepena a najviša oko minus dva stepena Celzijusa.

Biometeorološka situacija može nepovoljno uticati na cerebrovaskularne bolesnike i astmatičare. Od meteoropatskih reakcija mogu se javiti bolovi u kostima i zglobovima i promenljivo raspoloženje.

Sneg u nekim delovima Srbije preko pola metra

Sneg je sinoć najviše padao na području zapadne, jugozapadne i centralne Srbije, a u nekim delovima zemlje dostigao je i više od pola metra. Saobraćaj se na pojedinim deonicama odvija otežano i usporeno, ali vanrednih zastoja i prekida nema, rečeno je u AMSS. Svi prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni. Da bi putevi širom Srbije bili prohodni angažovana su 424 snegočistača, 186 građevinskih mašina i više od 1.750 radnika.

Sneg u Novom Sadu nije uticao na odvijanje saobraćaja, i nije bilo poblema u funkcionisanju gradskih službi. Sneg u Kragujevcu izazvao je dosta problema vozačima, a kako navode lokalni mediji tokom dana se desilo i desetak saobraćajnih nezgoda.

Kad sneg zaveje i zavlada minus: Strelac načisto podetinji, Ribu ne budite ni u ludilu!

foto: Beta / Dragan Gojić

Kao i uvek, u ovakvim vremenskim uslovima, najteža situacija je na putu Ivanjica-Novi Pazar preko Brda i Odvraćenice, rečeno je u Putevima Srbije. Iz tog javnog preduzeća apeluju na vozače da budu maksimalno oprezni oko Ivanjice, Užica, Valjeva, Kolubare, Zaječara, Kragujevca, Kruševca, Kopaonika, Vranja, Novog Pazara, Požege, ali i Bačke, Novog Sada i na Kosovu.

"To su najkritičniji delovi Srbije po pitanju snega i stanja na putevima", navode nadležni.

Železnički, avio i rečni sabraćaj odvijaju se normalno. Tokom jučerašnjeg dana, najveći problem desio se na Ibraskoj magistrali, na prilazu Beogradu kod Rušnja i Meljaka, gde je zbog dva lančana sudara fromirana kolona od 15 kilometra.

Snežni pokrivač u nekim delovima Srbije, kao što su sela oko Nove Varoši, dostigao je i više od pola metra, a slična situacija je i na Zlataru, Zlatiboru, Kopaoniku i Jabuci, gde sneg pada od juče. Na Divčibarama je napadalo 32 centimetra, dok ga na ski stazi Crni vrh ima i desetak centimetara više.

U planinskim selima Nove Varoši - kao što su Akmičhići, Božetići, Jesonovo i Bela Reka situacija je najteža, ali bi zahvaljujući teškoj mehanizaciji koja danonoćno radi, do kraja dana putevi mogli da budu rašcišćeni.

U Prijepolju u višim delovima opštine ima do 50 centimetara snega.

U Vranju je bilo poledice i ugaženog snega na kolovozu ali je prohodno i na najkritičnijim planinskim putnim pravcima prema Krivoj Feji, Poljanici i Mijovcu.

Iz AMSS upozoravaju da na pojedinim deonicama ima do pet centimera snega, pa su vozačima potrebi i lanci. Oni navode da je situacija najbolja na severu zemlje gde nema snega na kolovozima.

Republički Hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenje na snežne padavine na području Srbije i to sve do 7. januara.

U pojedinim delovima Beograda ulice su jutros kao staklo, pre svega trotoari koji su zaleđeni. Čuvajte se, napolju je opasno, pa ko danas nema nikakva neodložna posla, neka sedi kod kuće.

Proročanstvo staro 500 godina: Sneg koji je zavejao Evropu nije dobar znak! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs