RHMZ upozorava

Crveni meteoalarm u Srbiji: Velika količina padavina tokom vikenda, evo kad nas očekuje lepo vreme!

Jake padavine mogu u većim gradovima da izazovu zapušavanje kanalizacije i usporen saobraćaj, dok na manjim vodotocima može doći i do izlivanja reka

Vesti 07.07.2018. - 11:15h Autor: Kurir / Tanjug
Foto: Shutterstock

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje o velikoj količini padavina tokom vikenda, a do kraja dana u celoj Srbiji zadržaće se kišovito vreme sa jakim pljuskovima i grmljavinom, dok će u pojedinim krajevima padati i do 30 litara kiše po kvadratnom metru, kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

 

RHMZ je objavio crveni meteoalarm budući da se očekuje da će ukupna količina padavina do kraja dana u pojedinim delovima biti između 50 i 60 litara po kvadratnom metru.

 

''Juče popodne na području Srbije bilo je lokalnih jakih pljuskova sa količinom i do 40 litara po kvadratnom metru. Oko ponoći je i na području Beograda bilo jakih pljuskova, posebno na južnoj periferiji grada gde je palo između 10 i 30 litara po kvadratnom metru'', rekao je Todorović.

 

On je naveo da jake padavine mogu u većim gradovima da izazovu zapušavanje kanalizacije i usporen saobraćaj, dok na manjim vodotocima može doći i do izlivanja reka.

 

''Kišovito vreme očekuje se do utorka, ali će intenzitet i učestalost padavina oslabiti narednih dana.

 

Biće lokalnih pljuskova, u pojedinim mestima sa količinom padavima od 10 do 20 litara po kvadratnom metru'', kazao je Todorović.

 

U sredu se, kaže, prognozira toplije i sunčano vreme, a od četrvrtka pretežno sunčano, u popodnevnim satima retka pojava kratkotrajnih pljuskova. Meterolog navodi da se u narednih desetak dana ne očekuju vrućine sa temperaturama iznad 30 stepeni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...