Srbija posle korone

Ukinuto vanredno stanje,GSP počinje sa radom: Kako izgleda potvrda poslodavca, šta je sa zabranom kretanja za penzionere

Danas počinje isplata minimalca

Vesti
Autor:
Ilustracija, Foto: Profimedia

Skupština Srbije večeras je donela odluku od ukidanju vanrednog stanja koje je bilo na snazi od 15. marta. Ovu odluku su izglasali poslanici, a u praksi to znači ukidanje policijskog časa i zabrane kretanja.

 

Ipak, mere uvedene tokom borbe sa korona virusom i dalje će ostati na snazi.

Ukida se policijski čas i zabrana kretanja za starije od 65 godina. Oni će moći da se prošetaju kad god požele, ali nikako u grupi i za njih ostaje preporuka da što više vremena provode u svom domu. Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti - zagrljaj, rukovanja.

 

Bioskopi i pozorišta neće početi da rade do 31. maja. U školi neće biti nastave, radiće samo dnevni boravak kako bi se izašlo u susret roditeljima koji moraju da rade. Fakulteti će vrata za studente otvoriti tek krajem maja ili početkom juna, ali za studente koji polažu ispite i koji treba da obave laboratorijske vežbe.


Na otvorenom prostoru biće dozvoljeno maksimalno da se okupi 20 ljudi, te neće biti ni održavanja sportskih događaja sa publikom. Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

 

Javni prevoz u većini gradova počinje da radi, ali u autobus će moći da uđu samo zaposleni, odnosno putnici koji imaju mesečnu kartu (bus plus) za zaposlene ili periodičnu kartu ali moraju imati potvrdu od firme da moraju da rade.

 

Za korišćenje gradskog prevoza zaposleni će morati da imaju potvrde.

Kako izgleda potvrda poslodavca za korišćenje gradskog prevoza

 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dostavilo je na uvid javnosti obrazac svoje potvrde.

To je učinjeno radi bolje informisanosti u vezi sa izgledom obrasca potvrde koju je potrebno da poslodavci izdaju zaposlenima ili radno angažovanim licima, u svrhu korišćenja javnog gradskog prevoza, nakon ukidanja vanrednog stanja, navodi se na sajtu ovog ministarstva.

 

Potvrda treba da sadrži: naziv i sedište poslodavca, datum donošenja potvrde, pravni osnov, ime i prezime zaposlenog ili radno angažovanog, te da se izdaje u svrhu korišćenja gradskog i prigradskog prevoza u cilju dolaska i odlaska sa rada, korišćenja usluga vrtića, predškolskih ustanova i produženog boravka u vaspitno-obrazovnim ustanovama, kao i potpis ovlašćenog lica.

U drugoj fazi, kada počnu sa radom fakulteti, u autobuse gradskog prevoza ulaziće i studenti, kasnije i učenici, da bi na kraju, u četvrtoj fazi, mogli i stariji od 65 godina.

 

U javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, moraće da se nose i dalje rukavice i maske, ali i da se održava socijalna distanca od dva metra i izbegavaju fizički kontakti - rukovanja i zagrljaj.

 

Lekari kažu da je važno primenjivati osnovne mere zaštite, kako bi se smanjila mogućnost zaraze virusom korona - pranje ruku, dezinfekcija radnih površina. Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

 

Danas počinje isplata minimalca

 

U Srbiji će danas početi isplata prvog minimalaca za oko milion i 55.000 zaposlenih u 232.000 preduzeća, koja su tražila ovaj vid podrške države, a novac će biti uplaćen na namenske račune tih firmi.

 

Vlada će na račun svih preduzeća koja su izrazila želju da im se pomogne, uplatiti prvu minimalnu zaradu za sve zaposlene u tim preduzećima, odnosno za 232.000 privrednih subjekata, rekao je u sredu ministar finansija Siniša Mali.


"Imamo novca, najveći teret reformi preuzima država na sebe, hvala preduzećima koja su verovala u ovaj program. Taj novac u istom iznosu će dobiti za mesec dana i posle još jednom za mesec dana", naveo je Mali.

 

U okviru programa ekonomskih mera za umanjivanje negativnih posledica po našu ekonomiju, poslodavci su tražili pomoć države u vidu isplate tri minimalca u ukupnom iznosu od 750 evra (oko 90.000 dinara).

 

Prosečna minimalna zarada od januara ove godine u Srbiji iznosi 30.022 dinara.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...