Praznik

Detinjci: Ispoštujte ovaj praznik i u kuću će ući sloga, ljubav i poštovanje!

Naučite dete osnovnim hrišćanskim vrlinama: setite se zaboravljenih običaja na stare praznike i ispoštujte ih. Deca će se uvek rado sećati toga

Vesti
10:50h Autor:
Detinjci: Ispoštujte ovaj praznik i u kuću će ući sloga, ljubav i poštovanje!
Foto: Profimedia

Sutra su Detinjci, pravoslavni praznik koji se slavi treću nedelju pre Božića.

Običaj je da toga dana rano ujutro, ili po dolasku iz crkve sa bogosluženja, roditelji vežu svoju decu najčešće za ruke ili noge, i obično za stolicu na kojoj sede. Za vezivanje se koriste kaiš ili običan kanap, odnosno deblji konac. Neretko se dešava da roditelji vežu decu dok su još u krevetu.

Vezivanje za Detinjce, Materice i Oce, ima višestruku simboliku.

Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i dobra dela, lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na poslednjem Strašnom sudu, gde će se samo vrednovati ono šta je u svom životu čovek dobro učinio.

Narodni običaji vezani za decembar: Ne zaboravite da ih ispoštujete!

Dobra i štedljiva deca prikupe nešto novca štednjom, pa za taj dan nabave neku čast i dreše se onima koji ih vežu. Najčešće danima unapred skupljaju novac od kusura iz prodavnice.

Kako bi "platili otkup", deca pripremaju simbolične sitne poklone, poput jabuka, bombona, čokolade, kafe, ili pak čarapa. Dovoljno je pokazati pažnju.

Simbolično se vezuju čak i deca koja su još u kolevci, ali i odrasla "deca" koja još nemaju svoju porodicu. Nakon što se deca "otkupe" poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu otvore da se svi zajedno počaste.

Decu mogu vezivati i drugi članovi porodice, komšije, prijatelji... Radujte se sa svojom decom!

Stil.kurir.rs

Sreća je lek koji nijedna tableta ne može da zameni: Ovih 5 stvari radi našem telu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs