Verovanja

Narodni običaji vezani za decembar: Ne zaboravite da ih ispoštujete!

U novembru imamo najviše slava, a u decembru imamo najveću srpsku slavu, svetog Nikolu

Lifestyle 26.11.2018. - 14:30h Autor: srbijuvolimo.rs
Foto: Profimedia

Po velikim hladnoćama decembar je nazvan i studenim, po obrednim povorkama koledar, a po velikom božićnom postu, koji traje od prvog do poslednjeg njegovog dana, i božićni mesec. Međutim, u ovom hladnom, snežnom i monotonom mesecu, narod je negovao običaje koji su razbijali njegovu jednolikost.

 

Ti običaji su vezivani za praznike u decembru: Vavedenje, Varicu, Savicu i Svetog Nikolu. Ova tri potonja praznika su dan za danom, pa je u narodu postojala izreka: Varica vari, Savica hladi, Nikolica kusa. Mislilo se pritom na varenje-kuvanje-pšenice za svetog Nikolu, koje je je obavljano dva dana ranije. Inače, dok je u novembru najviše srpskih slava, u decembru je sveti Nikola najčešća slava u Srba.

 

Najčešće greške koje pobožni ljudi prave: Ovi paganski običaji se kose sa pravoslavljem!
 

Narodni običaji u decembru
Narodni običaji u decembrufoto: Profimedia

 

Po svetom Nikoli počinju pripreme za Božić. Dolaze i praznici koji su direktno vezani za jedan od najvećih hrišćanskih praznika, najveći posle Vaskrsa: Detinjci, Materice i Oci. Ovim se praznicima, zbog običaja i sadržaja, posebno raduju deca, koja za poslednja dva dobijaju od roditelja poklone na ime otkupa za simbolično vezivanje majke, odnosno oca.

 

Među Slovenima je u posebnom poštovanju Andrej Prozvani, prvi međi apostolima koga je Hristos pozvao da ga sledi u njegovom učenju, pa je zbog toga i nazvan Prvozvani. On je, kao prvi Hristov sledbenik, širio hrišćanstvo na tlu Trakije i Rusije, a u prošlom veku je njegov kult bio naročito jak u našem narodu, jer je smatran zaštitnikom Srbije. Ovaj se praznik u narodu praznuje još i kao Mečkindan, jer je, po predanju, ukrotio i jahao mečku, pa je za njega vezan i kult medveda.


Kad krstite dete obavezno vodite računa o ovome: Običaji koji se poštuju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...