Verovali ili ne

Firma iz Cazina ženama skratila radno vreme: Plate ostale iste!

Ništa se neće izgubiti za taj sat, rekao je direktor te firme

Vesti 10.11.2018. - 20:58h Autor: bizlife.rs
Foto: Shutterstock

Firma iz Cazina, koja se bavi prodajom računarske opreme, radnicama je skratila radno vreme za jedan sat kako bi mogle provoditi više vremena sa svojom porodicom, što je zasad jedinstven slučaj na području Unsko-sanskog kantona, a možda i cele Bosne i Hercegovine.

 

Direktor firme CPU Infotech iz Cazina, Dženan Kapić, ističe kako primanja za njihovih šest radnica ostaju ista, a da je dobit od svega obostrana.

 

"Ništa se neće izgubiti za taj sat, poslove će stići da urade, a radnice će biti motivisanije, jer će više vremena provoditi sa svojom porodicom. Mislim da je ovo dobar potez koji će se pozitivno odraziti na naše poslovanje, a nadam se da će i drugi poslodavci slediti ovaj primjer”, kazao je Kapić.

 

Radnica Hana Perviz ističe kako su plate u ovoj firmi redovne, dodajući da ih je odluka poslodavca pozitivno iznenadila.

"Ovo meni kao ženi i majci mnogo znači. Imam dete od dve godine i sada ću više vremena posvetiti porodici”, kaže ona.

 

Predsednik Saveza samostalnih sindikata USK Muhamed Mahmutović pozdravio je ovaj potez, ali je istakao da su takvi primeri pravi raritet u situaciji kada se radnička prava krše na brojne načine.

 

"Poslodavci danas nemaju sluha i kao da ne vide šta se dešava u društvu. Zbog procesa iseljavanja, sve je manji broj radnika na području Unsko-sanskog kantona i uskoro ćemo doći u situaciju da neće imati ko da radi. Međutim, njihov odnos prema radnicima se nimalo nije promenio", kaže Mahmutović.

 

Dodaje da brojni radnici u ovome kantonu rade za plate koje su najniže u Evropi, te da poslodavci na razne načine krše prava iz oblasti radničkog zakonodavstva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...