Tuga bez kraja

Prešla je granicu, ali nije otišla: Seka Sablić na komemoraciji Mileni Dravić rasplakala sve prisutne! (FOTO, VIDEO)

Diva srpskog i jugoslovenskog glumišta Milena Dravić biće sahranjena danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju

Vesti
15:00h Autor:
Prešla je granicu, ali nije otišla: Seka Sablić na komemoraciji Mileni Dravić rasplakala sve prisutne! (FOTO, VIDEO)
Foto: Kurir / Marina Lopičić

Komemoracija povodom smrti Milene Dravić održana je na sceni "Danilo Bata Stojković" u Zvezdara teatru.

Scena "Bata Stojković" mala je da primi sve one koji žele da upute poslednje zbogom divi srpskog i jugoslovenskog filma - Radoš Bajić, Vojin Ćetković, Sloboda Mićalović, reditelj Zdravko Šotra, Rade Šerbedžija, Petar Božović, kuma Seka Sablić, Anica Dobra, Gordan Kičić, Dragan Bjelogrlić, Mima Karadžić, Boda Ninković, Dubravka Mijatović, Vesna Trivalić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević...

Svi plaču za njom: Evo kako su Milena Dravić i Dragan Nikolić postali najlepši par stare Jugoslavije! (VIDEO)

1 / 5 Foto: Kurir / Marina Lopičić

Minutom ćutanja i govorom akademika Dušana Kovačevića počela je komemoracija povodom smrti dive jugoslovenske kinematografije Milene Dravić u Zvezdara tetatru. Akademik Kovačević je na početku svog govora kazao da je Milena Dravić blizu 30 godina posvetila Zvezdara teatru.

Čuje se tihi žamor kolega koji pričaju među sobom:

"Bila je najveća, samo da je poživela još" i "Nije mogla bez svog Gage, sad su zajedno"...

"Ako ste se rodili sa velikim darom za glumu i velikom lepotom ime vam je Milena Dravić. Ona je na ovoj sceni bila nagrađena Dobričinim prstenom. Tada je rekla da joj Zvezdara teatar srce i duša. To ćemo zauvek pamtiti i uklesaćemo u naše pozorište te reči. Nije bilo lepšeg i dostojanstvenijeg para od nje i Dragana. Danas dve i po godine od njihovog rastanka sastaće se ponovo na mestu koje postoji za najveće ljubavi kakva je bila njihova. Život je bol i mi se privikavamo na bol, ali boli. Tako je bilo i kad je Milena otišla. Zato danas imamo snage samo za dve reči: Zbogom, Milena", rekao je Dušan Kovačević.

Nije mogla da prežali njegovu smrt: Ovako je Milena Dravić govorila o Gagi u junu! (VIDEO)

"Ostaje nam samo da se ponosimo što je bila naša. Što je prešla granicu, ali nije otišla. Što je bila lepa, iskrena i draga. Lepa i hrabra do poslednjeg daha. Hrabra jer se borila sa strašnim bitkama za Draganovim životom, pa onda za svojim. Obe bitke je izgubila. Sigurna sam da njena duša ide ka nekom svitanju. Bila je dobar prijatelj, iskrena, draga, lepa. Sa mnogo ljubavi i poštovanja i tuge ja samo mogu sada da kažem Zbogom Milena, za sad", rekla je Milena kuma Seka Sablić jedva suzdržavši suze.

"Ovaj svet neće biti isti, biće manje živ, manje radostan bez Milene. Bila je prepuna lepote, one za koju je Dostojevski rekao da će spasti svet. Bila je Beograd, bila je Jugoslavija, bila je svet. Bila je svetlost. Gasi se jedna epoha kada su velikani bila veliki ljudi, gospoda. Njena svetlost se ne gasi nikad. S njom smo bili porodica. Branila je nas, branila je čovečnost. Ide sada kod svog Dragana. Tužan je Beograd, tužne su ulice, Čubura, scene. Nije lako biti Dragan i Milena, čestiti i daroviti, čovečni iznad svega, prijatelji, komšije. Sve je to podvig doveden do čistote poezije. Hvala vam, Milena, za sve", rekao je tužno reditelj Jagoš Marković, a u sali se čuju tihi i tužni uzdasi, niko ne može da zaustavi suze.

"Koliko slika i priča vezanih za tebe. Kada sam ja počinjala, ti si već bila istinska glumica. Kada sam te prvi put upoznala, bila si nežna, draga. Bila si mi tako važna. Sećam se naših razgovora u jedan noću. Pričale smo o tome kako čovek biti, o tebi, meni, o danu, o tvom televizoru koji te je nervirao jer se menjao kanal sam, a u stvari to je bio Gaga iz druge sobe. Htela si da mi daš fotografije na kojima smo zajedno. Nisam htela pa gde bi ti otišla neka budu kod tebe. Ali sve se desilo za tren. I sada stojim ovde odakle ne mogu da te zovem da ti kažem da sam ipak uzela te fotografije i da ne brineš. Milena, svašta imam još da ti kažem a nisam stigla. Već si otputovala. Ali htela sam da ti kažem: Volim te Milena, jedna, jedina Milena", jedva je dovršila govor i poslednjim rečima Anica Dobra rasplakala sve u sali.

Milena Dravić se tri puta udavala, a on je bio njen prvi suprug: Ona je bila i ostala moja najveća ljubav! (FOTO)

Na video bimu su se nizale njene najveće uloge, a i sada, u ovom tužnom trenutku, Milena svojom maestralnom ulogom i specifičnim humorom uspeva da kroz suze izmami osmehe publike.

"Pirot 2002. godine. Dan pred početak snimanja filma. Ugledam Milenu Dravić. Pitam je stidljivo da popijem kafu. Kaže, dolazi za pola sata. Pitam na recepciji šta se događa. Kažu Milena se useljava. Kupila je za Gagin i njen apartman stoljnjake, lampe, tepihe... Dolazi, sedamo. Kaže kupujem sve to jer je to sad moj dom. Zato što ću tu u hotelu sad živeti mesec dana. Moram da se dobro osećam ne bi bilo u redu za film da nije tako. Milena se uselila. Milena se uselila u naše živote, njen osmeh, dobrotu, plave oči. Zauvek", rekao je Vojin Ćetković.

"Draga moja Milena. Dolazim ti u posetu. Zagrljaj. Pričaj mi šta ima kod tebe. Pričamo o televizoru, filmovima. Toliko je lepo kod tebe bilo, život, slike, boje, fotografije... Pričamo o Paliću, Brijunima... Ti si junak mog trećeg doba. Znam da si volela simbole, i baš dan kada si odlazila vidim kesicu sa semenjem biljke bogorodičine suze. Hiljade će ih biti zasađeno ovih dana. Imam osećaj da si nas obasula zvezdanom prašinom. Za tobom odlazi epoha. Bila si kraljica igre, čistota devojčice...O na ovoj sceni koliko si nam donela radosti. Koliko te je volela publika. Niko ne ume da opsuje tako sočno kao Milena, govorili smo. Bila je maestralna j svemu! Najlepša scena i film bio je onaj u kom su bili Milena i Dragan. Milena, tvoja barka, odvela te je u zemlju koja se zove legenda Milena Dravić", rekla je Branka Petrić.

Milena Dravić: 5 činjenica koje niste znali o velikoj srpskoj glumici!

Komemoracija je završena pesmom Arsena Dedića "Milena", a u publici je svima teško da zadrže jake emocije i suze. Publika je ustala i uputila poslednji aplauz najvećoj Mileni Dravić.

Milena Dravić preminula je 14. oktobra u 79. godini nakon teške bolesti.

Milena Dravić je u Zvezdara teatru igrala 28 godina tokom kojih je ostvarila uloge u predstavama "Ptic i Ptica" (1987), "Urnebesna tragedija" (1991), "Kako potamaniti gamad" (1994), "Lari Tompson, tragedija jedne mladosti" (1996), "Moj otac u borbi protiv nitkova iz svemira" (1998).

Dravić je rođena 5. oktobra 1940. godine. Glumila je u više od 100 filmskih ostvarenja i jedina je glumica sa ovih prostora nagrađena na Kanskom festivalu - za ulogu Kaće u filmu "Poseban tretman" po scenariju Dušana Kovačevića u režiji Gorana Paskaljevića.

foto: Kurir / Mona Cukić

Za ulogu u filmu "Jutro" Puriše Đorđevića dobila je "Zlatnu ružu" na Venecijanskom festivalu, a za ulogu u filmu "Prekobrojna" Branka Bauera "Zlatnu arenu" u Puli, čime je postala najmlađi laureat tog laskavog priznanja.

Dravićevoj je u Zvezdara teatru u decembru prošle godine uručen i "Dobričin prsten" za životno delo.

Milena Dravić će biti sahranjena danas u 15:30 časova u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, pored supruga Dragana Gage Nikolića.

Milena Dravić se oprostila od voljenog Gage: Dostojanstveno ispratila ljubav svog života (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs