Traži sreću

Azilant: Dobitnik Srebrnog medveda napustio BIH i traži azil u Nemačkoj

Glumeći samog sebe u filmu Epizoda u životu berača železa, Nazif Mujić je postao poznat i dobio nagradu Festivala u Berlinu, nakon čega je dobio i posao ali je ipak rešio da sreću za svoju porodicu potraži u EU
Vesti
02:08h Autor:
Azilant: Dobitnik Srebrnog medveda napustio BIH i traži azil u Nemačkoj
Foto: AP

Dobitnik nagrade za glavnu mušku ulogu na 63. filmskom festivalu u Berlinu Nazif Mujić, koju je osvojio glumeći samog sebe u svakodnevnoj borbi za goli opastanak, napustio je Bosnu i Hercegovinu i zatražio azil u Nemačkoj, prenose mediji u BiH pozivajući se na Mujićeve donedavne susede.

Mujić, njegova supruga i troje dece proslavili su se nakon filma "Epizoda u životu berača železa" koji je režirao oskarovac Danis Tanović.

Film je zasnovan na istinitoj priči o životu porodice Mujić u kojoj je Nazif sredstva za život osiguravao skupljajući staro gvožđe, a zbog činjenice da nije imala zdravstveno osiguranje supruga mu je gotovo umrla nakon spontanog pobačaja. Nakon što je film prikazan u Berlinu i tamo doživeo veliki uspeh i Mujić dobio nagradu "Srebrni medved", članovi porodice postali su prave filmske zvezde, a Nazif dobio i stalni posao u komunalnom poduzeću u Tuzli.

Porodici je pripala i čast da otvore ovogodišnji filmski festival u Sarajevu, ali sve to, ipak, nije bilo dovoljno da nastave život u BiH - "sreću" su potražili u Nemačkoj.

U komunalnom poduzeću "Rad" u Tuzli mogli su samo da potvrde da je Mujić dobio otkaz, jer se danima nije pojavljivao na poslu. BiH, kao i ostale države zapadnog Balkana, suočene su s velikimproblemom lažnih azilanata koji u članicama Evropske unije (posebno u Nemačkoj) pokušavaju da dobiju dozvolu stalnog boravka. U pokušaju rešavanja tog problema Evropska komisija je uspostavila mehanizam koji dopušta privremenu suspenziju bezviznog režima s onim državama iz kojih stiže povećan broj lažnih azilanata. Mehanizam bi trebalo da postane operativan već tokom januara 2014. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs