Od marta 2020. godine

Izmene zakona o emigraciji: Nova pravila za iseljenje u Nemačku

Uvodi se starosna granica, a prvo će se polagati ispit iz znanja nemačkog jezika, koje mora da bude na visokom nivou

Vesti
Autor:
Izmene zakona o emigraciji: Nova pravila za iseljenje u Nemačku
Foto: Shutterstock

Provera znanja nemačkog jezika i uvođenje starosne granice za stanovnike Zapadnog Balkana koji bi da emigriraju u Nemačku novine su Zakona o emigraciji čija primena će početi 1. marta 2020. godine, kažu u Nemačko-srpskoj privrednoj komori.

Na konferenciji za novinare, direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap rekao je da će stanovnicima Zapadnog Balkana biti dosta teže otići u Nemačku jer, dodaje, više neće uživati priviligije u odnosu na stanovnike iz drugih delova sveta.

Naveo je da će ubuduće znanje nemačkog jezika stanovnika Zapadnog Balkana koji bi da odu u Nemačku morati da bude na visokom nivou, što ranije nije bio slučaj.

Takođe, kaže, postojaće starosna granica, koja ranije nije postojala.

Knap, međutim, nije precizirao do koje starosne dobi će stanovnici Zapadnog Balkana moći da odlaze u Nemačku, ali je najavio da će o novim rešenjima nemačkog Zakona o emigraciji biti reči u petak, 22. novembra u Beogradu, na konferenciji "Zapadni Balkan i nemačka privreda: Investicije - Dobavljačke inicijative - Mobilnost", koja se organizuje sa nemačkim Ministarstvom privrede.

"Na konferenciji u petak želimo da razjasnimo sva pitanja u vezi sa novim zakonom. Bitno je da javnost dobije prave informacije šta će se menjati", rekao je Knap i dodao da će na tom skupu biti reči o tome kako će u buduće izgledati procedure.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs