Očuvanje prirode

Impresivan protest: 500.000 mrava protiv uništavanja Amazonske šume!

Mravljim protestom, WWF je želeo da upozori na plan brazilske vlade da dozvoli privrednu eksploataciju delova sadašnjih prirodnih rezervata
Vesti
23:34h Autor:
Impresivan protest: 500.000 mrava protiv uništavanja Amazonske šume!
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Oko 500.000 mrava je u Nemačkoj, u organizaciji Svetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), demonstriralo za spas Amazonske šume čiji opstanak ugrožava sve intenzivnija ekonomska aktivnost.

Ovaj mali, ali veoma impresivni protest održan je u utorak u zoološkom vrtu u Kelnu, gde je "defilovalo" pola miliona insekata koji su, umesto plakata, nosili listove na kojima je pisalo "Spasimo Amazoniju", "Merkelova, upomoć!" i "Solidarnost". U povorci su bili južnoamerički mravi sekači lišća, poznati pod imenom Atta, koji žive u tropskim oblastima, posebno u Amazonskoj šumi.

Alarmantni podaci: Za 8 meseci potrošena godišnja količina resursa Zemlje

Mravljim protestom, WWF je želeo da upozori na plan brazilske vlade da dozvoli privrednu eksploataciju delova sadašnjih prirodnih rezervata. Cilj nevladine organizacije je bio da senzibilizuje nemačku javnost pred sutrašnji susret nemačke kancelarke Angele Merkel sa predsednicom Brazila Dilmom Rusef.

"Nemačka vlada mora da iskoristi taj susret kako bi podstakla kolektivne napore u korist zaštite amazonske tropske šume", izjavio je Kristof Hajnrih, predstavnik WWF za Nemačku.

Brojni naučnici upozoravaju da je zdravstveno stanje Amazonske šume alarmantno. Nedavna studija, objavljena u časopisu Nature, otkrila je da Amazonska šuma absorbuje dva puta manje CO2 nego pre 25 godina, što preti da još više pogorša posledice planetarnog zagrevanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs