Katastrofa

Vremenske nepogode u Srbiji: Usevi uništeni, vanredne situacije u desetinama naselja

Od krompira nije ostalo ništa. Led se do jutros nije otopio. Pasulj je ubijen, kao i šargarepa, tikvice, paprika, kaže jedan meštanin kojem je grad sve uništio

Vesti
11:20h Autor:
Vremenske nepogode u Srbiji: Usevi uništeni, vanredne situacije u desetinama naselja
Foto: Beta / Dragan Karadarević

Čudovišna oluja, koja je u sredu pogodila zapadnu Srbiju, opustošila je njive i skoro potpuno uništila rod malina, pasulja, luka, kukuruza i krompira. Najviše su stradali Priboj, Užice i Požega, gde je u 17 sela proglašena vanredna situacija.

Lena Milić (70) iz Lunovog sela kroz suze juče je gledala svoju uništenu letinu.

"Sve je sabijeno u crnu zemlju! Samo je dunuo vetar, onda je naišao oblak, spustila se tama, smračilo se u podne, a onda je osuo grad... Sve nam je uništeno od letine što smo imali", hvata se Lena za glavu.

Stabljike kukuruza, koje su do prekjuče bile skoro do pojasa, izlomljene su zrnima grada veličine oraha.

"Od krompira nije ostalo ništa. Led se do jutros nije otopio. Pasulj je ubijen, kao i šargarepa, tikvice, paprika", kaže Svetislav Maksić (80) iz Lunovog sela.

Posle ovog užasa, sada se svi pitaju zašto nije više gađano protivgradnim raketama i šta će biti ako ponovo naiđe nevreme.

"Protivgradna zaštita je tokom nevremana dala sve od sebe. Ovo im je 12 dejstvo tokom ove godine", kaže Boban Perišić, načelnik Zlatiborskog okruga:

"Neke protivgradne stanice ostale su bez raketa, jer su sve potrošili tokom jučerašnjih dejstava. Sad nam je uz utvrđivanje štete i pomoć ljudima koji su pretrpeli velike gubitke, jedan od glavnih prioriteta nabavka raketa jer se i u narednom periodu očekuje loše vreme."

Vanredna situacija proglašena je i na teritoriji cele opštine Petrovac na Mlavi. Poplavljena su sela Lopušnik, Oreškovica, Tabanovac, Krvije, Veliko i Malo Laole i veliki deo Petrovca na Mlavi. Štetu je pretrpelo skoro 20 naselja. Ugrožena su i vodoizvorišta koja pijaćom vodom snabdevaju pola opštine.

Pukla je brana na reci Busur koja se uliva u Mlavu, pa se najveće poplave tek očekuju. U žagibičkim selima bujice odnele delove puta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs