Nasilje u porodici

Adilova Ana imala sreće: U Srbiji u 2013. kao posledica porodičnog nasilja 41 mrtva žena!

Dok se Adil branio pričom da Anu, ćerku Džeja Ramadanovskog, nije tukao već samo protresao, znate li koliko slučajeva nasilja u porodici se dešava u ovom trenutku? Statistika će nas poraziti
Vesti
02:38h Autor:
Adilova Ana imala sreće: U Srbiji u 2013. kao posledica porodičnog nasilja 41 mrtva žena!
Foto: Kurir / Nebojša Mandić

Dok javnost poslednjih dana raspravlja o tome kako je Anu, ćerku Džeja Ramadanovskog, pretukao muž Adil Maksutović, sa kojim ima dvomesečnu bebu, ni ne slutimo koliko je takvih slučajeva za koje nismo čuli jer nije reč o poznatim ljudima. Takođe, Adil se brani time da Anu nije pretukao već "samo protresao" i da ozbiljnih povreda nema, uprkos medicinskoj dokumentaciji. To bi značilo da je sasvim dopušeno da ženu "tresete" sve dok se na njenom telu to ne primećuje.

Sreća, Adilovi otac i brat su naišli, pa je Ana, kako kaže, uspela da pobegne.

Porodično nasilje problem je koji je decenijama, pa i stotinama godina držan među četiri zida, pa zato i ne znamo šta je sve ono predstavlja i koliki je njegov obim.

Zastrašuje sve veća brutalnost koja je prisutna u porodičnim odnosima u Srbiji, čemu u prilog ide obeshrabrujuća statistika, tj. porast ubistava u tom nasilju. U odnosu na prošlu godinu kada je ubijeno 29 žena, 2013. nažalost, podaci su drastičniji, jer je kao posledica porodičnog nasilja čak 41 mrtva žena.

Zastrašuje i podatak da je više od 9.000 žena i dece bilo žrtve porodičnog nasilja, ali to su samo prijavljeni podaci. O stvarnom broju osoba koje su pretrpele neki vid nasilja može samo da se nagađa.

Žrtve neretko uopšte ne prijavljuju nasilje, jer pronalaženju rešenja za ovaj društveni problem ne ide u prilog to što žena sama mora da ide od institucije do institucije kako bi prijavila zločin. Pri tome, praksa je da se u našim institucijama proces odugovlači neretko i godinama, umesto da se reaguje po kratkom postupku.

- Nažalost, ovo je slika situacije u društvu i odraz naših institucija. Da se nasilje adekvatno kažnjava, pitanje je da li bi nekom palo na pamet da digne ruku na ženu - izričita je Vesna Stanojević, direktorka Sigurne kuće, koja u izjavi za Kurir oštro osuđuje Maksutovića:

- Ne samo da je za zatvor to što je Adil uradio, već mu ne treba dozvoliti da se više ikad pojavi na javnoj sceni! Za takvo krivično delo pokreće se postupak po službenoj dužnosti i po kratkom postupku. O čemu on dalje ima da se saslušava ako postoje dokazi?! Ili treba da se zaboravi i skloni sa stranica novina - kategorična je Stanojevićeva.

Poruka koju je Vesna Stanojević poslala nešto ranije u razgovoru za Stil je da se nesilje, kao i bolest, ne dešava uvek nekom drugom i nikad ne znaš šta te čeka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs