Iskustvo za sva čula

London: Novogodišnji vatromet sa mirisom jagode

Za prelazak u 2014, nebo nad britanskom prestonicom će biti puno šarenih eksplozija, ali i najrazličitijih mirisa
Vesti 12.12.2013. - 16:53h Autor: Tanjug
Foto: AP

Dva britanska stručnjaka kulinarstva odlučila su da Londoncima za Novu godinu prirede multisenzorni događaj, sa snegom koji miriše na breskve, jestivim konfetama sa ukusom banane i crvenim vatrometom iz koga se širi miris jagoda.

 

Kada 31. decembra u ponoć sat bude otkucavao poslednje minute stare godine, stanovnici Londona okupljeni duž Temze doživeće jedan sasvim drugačiji vatromet nego prethodnih godina.

 

Za prelazak u 2014, nebo nad britanskom prestonicom će biti puno šarenih eksplozija, ali i najrazličitijih mirisa.

 

Za to su se pobrinuli kulinarski stručnjaci Sem Bompas i Hari Par koji su smislili prvi "multisenzorni vatromet".

 

Njihov cilj je da novogodišnju noć ispune primamljivim mirisima voća i da stanovnicima pruže iskustvo koje će pokrenuti sva njihova čula.

 

"Shvatili smo da niko pre nas nije pokušao tako nešto i pomislili da bi to bila genijalna ideja", rekao je Sem Bompas Dejli mejlu, dodajući da su u projekat bili uključeni pirotehničari, stručnjaci za ukuse, muzičari, inženjeri i eksperti za bezbednost i zdravlje.

 

"Kroz vazduh će lebdeti narandžasti mehurići iz kojih će se pri pucanju, širiti miris pomorandže. Sneg sa mirisom breskve padaće sa neba, kao i jestive konfete s ukusom banane", naveo je on.

 

Oni koji će Novu godinu dočekati kod kuće moćiće ceo ovaj spektakl da prate u direktnom prenosu na televiziji.

 

"London uživa reputaciju grada kreativnosti i inovacije, grada koji pruža najneobičnija iskustva. Novi pristup novogodišnjoj proslavi samo će obogatiti magiju te noći", rekao je Boris Džonson, gradonačelnik Londona.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...