Izgubili na sudu

SAD: Šimpanze ne mogu da budu pravna lica

Zahtev koji su aktivisti podneli u ime šimpanzi Tomi, Kiko, Herkules i Leo da im se priznaju prava da ne učestvuju u istraživanjima, odbijen je od tri američke sudije
Vesti
13:02h Autor:
SAD: Šimpanze ne mogu da budu pravna lica
Foto: AP

Tri američke sudije odbacile su zahtev da se šimpanze proglase "pravnim licima" i da im se, kao i ljudima, priznaju osnovna prava i da ne budu subjekti u istraživanjima.

Neprofitna organizacija Projekat za zaštitu prava ne-ljudi (Nonhuman Rights Project) podnela je pre nekoliko dana zahtev u tri suda u Njujorku u pokušaju da spasi četiri šimpanze i smesti ih u azil gde bi mogle da žive na slobodi.

Aktivisti su svoj zahtev podneli u ime šimpanzi Tomi, Kiko, Herkules i Leo i na osnovu zakona Habeas korpus, koji je svojevremeno odigrao važnu ulogu u oslobađanju robova u Njujorku. Sve tri sudije su, međutim, odbacili njihov zahtev, obrazlažući svoju odluku činjenicom da se taj zakon, usvojen još 1679, ne može primeniti na životinje.

Aktivisti su najavili da će se žaliti.

"Ovo je tek početak borbe za priznavanje osnovnih ljudskih prava tako kognitivno kompleksnoj životinji kao što je šimpanza", kazao je Stiven Vajz, predsednik Projekta, prenosi AFP.

On je naveo da se Tomi drži u mračnom, skučenom kavezu u centru Njujorka, da je Kiko ogluveo zbog lošeg postupanja prema njemu, a da Herkules i Leo, dva mlada mužjaka, služe kao subjekti za istraživanja na Univerzitetu Stoni Bruk na Long Ajlendu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs