Uspeh u Riju

Srebro za naše sjajne košarkaše: Srbija proslavila uspeh olimpijaca!

Srebrnu medalju košarkaške reprezentacije Srbije na Olimpijskim igrama u Riju, proslavilo je sinoć na Trgu Republike nekoliko hiljada Beograđana
Vesti
05:34h Autor:
Srebro za naše sjajne košarkaše: Srbija proslavila uspeh olimpijaca!
Foto: Kurir / Dado Đilas

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju, pošto je u finalu poražena od selekcije SAD 96:66.

Srpski košarkaši dobro su počeli meč, imali vođstvo i bili ravnopravni skoro celu prvu četvrtinu, da bi potom Amerikanci preuzeli kontrolu i došli do ubedljivog trijumfa.

Izabranike Aleksandra Đorđevića pritom nije služio ni šut, a dvocifreni su bili samo Nemanja Nedović sa 14 i Milan Mačvan sa 11 poena, Miloš Teodosić postigao je devet, a Bogdan Bogdanović i Miroslav Raduljica po sedam.

Sa druge strane blistao je Kevin Durent sa 30 poena.

Bronzanu medalju osvojila je Španija, koja je u meču za treće mesto savladala Australiju 89:88.

Medalja košarkaša je osma za olimpijski tim Srbije, što je fenomenalan uspeh, s obzirom na to da je osvojeno dvostruko više odličja nego na prethodnim igrama u Londonu.

Srpski košarkaši u prvim izjavama posle osvojenog srebra na Olimpijskim igrama u Riju poručili su da su presrecni, uprkos tome što u finalu nisu bili na nivou i obećali da će za četiri godine u Tokiju "napasti" zlato.

"Ostaje žal što nismo pružili jači otpor, imali smo lekciju od pre dve godine i izgleda da ništa nismo naučili, Nadam se da ćemo dobiti još jednu šansu da probamo da ih dobijemo. Osvojili smo srebro, ali nismo "napali" zlato", rekao je Nikola Kalinić za RTS.

Našim sjajnim sportistkinjama čestitamo na neverovatnom uspehu, a ne na lepoti!

Foto: Kurir / Dado Đilas
Foto: Kurir / Dado Đilas

Miroslav Raduljica dodao je da finale nije odigrano sa energijom koju je ekipa imala tokom celog turnira.

"Šteta što nije bilo bolje, presreći smo srebrom, a biće zlato, nadam se u Tokiju", rekao je srpski centar.

Marko Simonović istakao je da samo finale predstavlja ostvarenje sna.

"Da nam je neko pričao da ćemo biti ovde, to bi bilo ostaverenje sna. Ovo je nešto najviše što profesionalni sportista može da doživi. Došli smo na korak do zlata i prezadovoljni smo", smatra Simonović.

Nemanja Nedović, najefikasniji srpski igrač u finalu sa 14 poena, takođe je priznao da ima mali gorak ukus u ustima.

"Ovo je veliki uspeh, ostaje mali gorak ukus jer danas nismo odigrali bolje, ali biće još prilike. Ovo je za sve naše ljude", poručio je Nedović.

Selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević istakao je da je srebrna medalja sa Olimpijskih igara u Riju veliki podstrek za budućnost i nastavak velikih uspeha u kontinuitetu.

"Ovo je bilo previše za nas, dugo i zahtevno leto, počev od kvalifikacionog turnira. Mislim da smo zaslužili veliko finale, igrači su sve uradili ono što sam tražio od njih. Nismo uspeli protiv fizički moćne ekipe kakva je SAD, Kevin Durent je odigrao sjajnu drugu četvrtinu i nismo uspeli da mu pariramo. Srebrna medalja mnogo znači i vredi", rekao je Đorđević posle utakmice.

On je dodao da Srbija nije mogla da ima isti protok lopte protiv SAD kao u grupnoj fazi, zbog snage Amerikanaca.

"Ovo je podstrek i obaveza za sve da tražimo još medalja na narednim takmičenjima", poručio je selektor, uz konstataciju da je Srbija pokazala da je zemlja košarke posle "bronzanih" košarkašica u Riju.

"Svaka čast košarkašicama, ali i ostalim ekipama... Svi smo svesni koliko je rada potrebno za olimpijsku medalju, a naš košarka je pokazala visok nivo, ostvarili smo san", zaključio je Đorđević.

Srbija je osvojila srebrnu medalju na Igrama u Riju, posle poraza u finalu od SAD 96:66.

Biser Brazila: Rio de Žaneiro, mesto najbolje kafe, raskošnih plaža i zgodnih devojaka! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs