Dajte krv, spasite život

Institut za transfuziju krvi moli građane za pomoć: Sve krvne grupe na minimumu!

Pozivamo građane da nam pomognu da predupredimo krizu koja bi, ako se rezerva krvi ubrzo ne poveća, mogla da ugrozi zdravlje pacijenata, stoji u saopštenju Instituta
Vesti
03:46h Autor:
Institut za transfuziju krvi moli građane za pomoć: Sve krvne grupe na minimumu!
Foto: Thinkstock

Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je danas da su rezerve krvi na jednoipodnevnom nivou, kao i da su sve krvne grupe u deficitu, posebno krv A pozitivne i nulte pozitivne krvne grupe.

"Od početka avgusta, rezerve krvi u drugim centrima u Srbiji, od kojih institut inače preuzima krv u ovakvim situacijama, takođe su u deficitu. Pozivamo građane da nam pomognu da predupredimo krizu koja bi, ako se rezerva krvi ubrzo ne poveća, mogla da ugrozi zdravlje pacijenata", saopštio je Institut.

Oni su naveli i da je neophodno da više građana dobrovoljno da krv kako bi se izbeglo odlaganje operacija, a rezerva krvi bila dovoljna za moguće vanredne situacije.

Krv je moguće dati svakog radnog dana u Institutu u ulici Svetog Save 39 od 7 do 19 časova, u Urgentnom centru od 9 do 16, u autobusu na platou ispred Skupštine Srbije od 10 do 16 časova, kao i u mobilnim ekipama na terenu.

Sasvim običan dobrovoljni davalac krvi: Deka (66) iz Smedereva poklonio 15 života!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs