Zima u sred proleća

Mrazevi uništili voćnjake širom Srbije: Očekuje nas poskupljenje i do 50 odsto?

60 hiljada tona voća je uništeno, najviše stradala Vojvodina

Vesti
Autor:
Mrazevi uništili voćnjake širom Srbije: Očekuje nas poskupljenje i do 50 odsto?
Foto: Profimedia

Sneg i mrazevi dotukli su voćke širom Srbije! Oko 60 odsto šljive i 80 odsto kajsije izmrzli su samo u Vojvodini. To će dovesti do poskupljenja voća za čak 50 odsto!

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu dr Zoran Keserović kaže za Kurir da su najugroženije kajsija, šljiva, breskva i trešnja.

Meteorolozi RHMZ najavljuju nove padavine, što ne ide u prilog voćarima. Sneg će danas napadati za oko 10 do 15 centimetara, a u toku noći još pet. Padaće i u petak. U subotu najavljuju prestanak padavina, a od ponedeljka biće kiša.

Procena štete

"Procenjuje se da je u Vojvodini izmrzlo oko 50 odsto trešnje, dok se jabuka dosta dobro drži, jedino je kod ajdareda konstatovano 10 do 12 odsto. Oko 30 odsto kruške je izmrzlo, a što se tiče vinove loze, imamo informacije da je tamo gde je temperatura bila ispod minus 22 stepena sve izmrzo. Voćke su dosta ugrožene, a još uvek je rano govoriti o proceni štete. Ukoliko i dalje budu loši uslovi, moglo bi da bude uništeno oko 60.000 tona voća, što je osam odsto od ukupne proizvodnje voća", upozorava dr Keserović.

Branislav Gulan, član Odbora SANU za selo i član Naučnog društva ekonomista Srbije, smatra da će cena oštećenog voća skočiti čak za 50 odsto:

"Umesto 36.000 tona kajsije, biće oko 13.000 tona. Sledi nam uvoz tog voća, što će uvoznike da obraduje, a što se tiče cene - biće znatno skuplje! Najmanje za 30, a najviše za 50 odsto".

foto: Profimedia

Gulan naglašava da rod šljive pada iz godine u godinu.

"Mi smo zemlja šljiva, ali smo to sve manje! Mi nismo sposobni da iskoristimo šanse za izvoz, nama najveći deo ode na rakiju, umesto da se izvozi.

Direktor Instituta za voćarstvo u Čačku Milan Lukić kaže da šljiva u centralnoj Srbiji zasad još uvek nije pogođena, ali da breskva i kajsija jesu:

"Trešnja je delimično, oko 20 procenata. Jabuka i kruška još uvek nisu oštećene. Kajsija je pretrpela najveću štetu, od 60 do 90 odsto u okolini Čačka i u zapadnoj Srbiji. Ne znamo šta će biti u narednom periodu, temperature koje se najavljuju mogu dovesti do oštećenja preostalih cvetnih pupoljaka kajsije ili pak cvetova.!

Dr Mihajlo Nikolić, profesor na Katedri za voćarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže da ulazimo u kritičan period:

"Sve je još uvek moguće zato što su ovaj nagli talas i prolećni mraz najučestaliji početkom druge dekade aprila, tada je i najučestalija pojava prolećnih mrazeva. Kako stanje stoji, svi parametri pokazuju da će i ove godine mnogo voća cvetati u tom najkritičnijem periodu. Najugroženije je koštičavo voće, koje prvo cveta i koje cveta sada."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs