tužna vest

Preminuo Ingvar Kamprad, osnivač najpoznatije švedske robne kuće!

Osnivač najveće svjetske trgovine namještaja, 91-godišnji milijarder Ingvar Kamprad, umro je u subotu u svom domu u Smalandu

Vesti
Autor:
Preminuo Ingvar Kamprad, osnivač najpoznatije švedske robne kuće!
Ingvar Kamprad,, Foto: Profimedia

Osnivač najveće svjetske trgovine nameštaja "Ikee", 91-godišnji milijarder Ingvar Kamprad, umro je u subotu u svom domu u Smalandu.

Osnivač firmi "IKEA i Ikano" i jedan od najvećih preduzetnika 20. veka, Ingvar Kamprad, mirno je preminuo 27. januara u svom domu u Smalandu, u Švedskoj, navodi se u izjavi firme "Ikea".

Ikea je prisutna u 412 prodavnica u 49 zemalja, a Kamprad, koji je nekada bio četvrti najbogatiji čovek na svetu, bio je poznat po svojoj štedljivosti.

Švedski mediji njegovo bogatstvo procenjuju na 51 milijardu funti, a Kamprad je jednom priznao kako svu odeću kupuje na buvljacima u nadi da će tako dati dobar primer svima oko sebe.

U tom silnom bogatstvu teško je razlučiti koliki je deo pripadao njemu, koliki je ostavio svojim naslednicima, a koliko se nalazi na računima u Lihtenštajnu.

Švedska novinarka Elisabeh Asbrink 2011. je zasula Kamprada s pitanjima o njegovoj navodnoj nacističkoj prošlosti, otkrivši kako je bio regrutovan u švedsku nacističku grupu i da je ostao blizak s njenim simpatizerima i nakon Drugog svetskog rata.

Kamprad je povezanost priznao, rekavši da je njegovo učestvovanje bilo "glupost" i "najveća greška" njegovog života.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs