Pravoslavni običaji

Pola Srbije danas slavi Aranđelovdan: Većina veruje u dve velike zablude, i strašno greši!

Veoma često ćete čudi da je Arhangel Mihailo jedini živi svetac i da se na ovaj dan ne sprema žito

Vesti
Autor:
Pola Srbije danas slavi Aranđelovdan: Većina veruje u dve velike zablude, i strašno greši!
Foto: Profimedia

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici danas slave Sabor Svetog arhangela Mihaila - Aranđelovdan. Arhanđel Mihailo zaštitnik je loze Nemanjića i jedan od svetaca koji uživa veliko poštovanje u našem narodu.

Aranđelovdan je, po brojnosti vernika koji ga slave, druga najčešća slava kod Srba posle Svetog Nikole. Ovaj svetac predstavljen je na ikonama tako da u svojoj desnoj ruci drži koplje, koje upire protiv Lucifera. Smatra se čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi. Arhangel Mihailo prvi je među anđelima i vojvodama nebeske vojske, a njegovo ime na jevrejskom znači "ravan Bogu".

Ovako se pravilno slavi slava, prema tradiciji i običajima: Da ne navučete greh na kuću i ukućane!

Uz slavski kolač, bogatu trpezu i u društvu porodice i prijatelja, danas Aranđelovdan slave i ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, bivši premijer Vojislav Koštunica, lider LDP Čedomir Jovanović, košarkaška legenda Dejan Bodiroga, Brena i Boba Živojinović, pevači Bora Čorba, Vlado Georgiev, teniser Novak Đoković...

Za praznik Svetog Arhangela Mihaila vezuju se dve velike zablude - da je jedini živi svetac i da se na ovaj dan ne sprema žito. Na linku ispod pročitajte kako se pravilno proslavlja Aranđelovdan:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs