Vremenska prognoza

EVO KADA ĆE SNEG PRESTATI DA PADA: Temperature širom Srbije i do minus 15!

Vodite računa - biće veoma klizavo

Vesti
Autor:
EVO KADA ĆE SNEG PRESTATI DA PADA: Temperature širom Srbije i do minus 15!
Foto: Profimedia

Snežna idila mnogima je ulepšala jučerašnji i današnji dan, ali je važno znati da vreba opasnost!

Već za danas se najavljuje da će biti izuzetno klizavo, a meteorolozi predviđaju da će jutarnje temperature u sredu, a posebno u četvrtak u skoro svim mestima Srbije ići duboko u minus. Ponegde čak i do - 15 stepeni, a ne govorimo o Sjenici ili Pešteru! Tada se čuvajte ledenih zamki i izbegavajte da izlazite napolje ukoliko niste sigurni u svoje noge. I onim najopreznijima, koji u takvim uslovima hodaju ko po jajima, desi se da proklizaju... To su dani kada ortopedi imaju posla preko glave.

Meteorolog Đorđe Đurić za Kurir kaže da će sneg padati danas i sutra i potom prestati. Formiraće se snežni pokrivač, a potom već od srede jutarnje temperature idu strmoglavo naniže.

- Onog trenutka kada prestanu padavine, pada temperatura. Tako će u četvrtak temperature biti od - 4 do - 10, i to u gradovima, s tim što negde mogu biti i za neki stepen niže - naglašava Đurić.

Kada temperatura padne tako nisko, a sneg se utaba - eto problema. Doktor Budimir Ješić, načelnik odeljenja na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica", za Kurir kaže da se po ledu mora oprezno gaziti, jer prilikom pada može doći do ozbiljnih povreda.

- Najbolje je da stari ne izlaze, jer su njihove kosti slabije, i da im u nabavku idu mlađi. Čak i banalan pad može da napravi ozbiljan prelom. Ako moraju da izađu, dobro je da se pridržavaju za nešto ili da izađu uz pomoć druge osobe - rekao je on i dodao da i mlađi moraju biti oprezni:

- Bitno je da svi nose adekvatnu obuću, sa gumenim đonom. Nije loše navući ni čarape preko obuće. Najbezbednije je hodati sitnim koracima, i to sa uvek slobodnim rukama. Dakle, da svi nose rukavice i ruke ne drže u džepovima. Takođe, bitno je da svi gledaju ispred sebe i da što manje predmeta nose u ruci, da bi mogli da se dočekaju na ruke u slučaju pada ili barem održe balans. Dr Ješić dodaje da ljudi često padaju na kuk, a da takođe često na ledu lome ručni zglob.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs