Naučnici otkrivaju

Prošla godina najtoplija u istoriji: Ekstremni vremenski uslovi na celoj planeti

Stručnjaci upozoravaju da je vreme u 2016. godini bilo "veoma ekstremno i da ima razloga za brigu", dodajući da je to jasan pokazatelj klimatskih promena koje su izazvali ljudi.
Vesti
12:48h Autor:
Foto: AP / Jessica Griffin

Protekla, 2016. godina, bila je najtoplija u istoriji, a globalne vremenske prilike obeležili su ekstremi, visoke temperature, najviši novo mora i najmanja količina leda na Artiku i Antarktiku, navodi se u objavljenom izveštaju američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA).

Stručnjaci upozoravaju da je vreme u 2016. godini bilo "veoma ekstremno i da ima razloga za brigu", dodajući da je to jasan pokazatelj klimatskih promena koje su izazvali ljudi.

Klimatski fenomen El Ninjo menja vreme širom sveta i imao je veliki uticaj na prošlogodišnje klimatske uslove, navodi se u izveštaju.

"Pošla godina će zauvek ostati upisana u mom mozgu kao godina kada smo prešli novi prag klimatskih promena koji baca mračan pogled na našu budućnost", rekao je američki naučnik za praćenje klimatskih promena Kim Kob.

Naučnici su ispitali desetne ključnih faktora za merenje klimatskih promena i došli su neohrabrujućih rezultata.

Prošle godine je osmina zemljišta na Zemlji bila izožena jakoj suši, jačoj nego obično i 2016. se može smatrati najgorom godinom po tom pitanju, navodi se u izveštaju.

Ekstremni vremenski uslovi zabeleženi su u svim delovima sveta. Talasi visokih temperatura pogađali su gotovo sve zemlje, naročito Indiju, a velike vrućine izazvale su velike šumske požare u Kanadi. Stručnjaci pokazuju da je nivo mora porastao šestu godinu za redom za 3,4 milimetar.

U 2016. je zabeleženo 93 tropskih ciklona širom planete, što je 13 odsto više od normale, uključujući i uragan Metju na Haitiju u kojem je poginulo oko 1.000 ljudi.

Ledena površina na Grenlandu izgubila je u protekloj godini 341 milijardi tona leda, a glečeri su potonuli u proseku za oko jedan metar.

Brzo stare, nemaju voće i povrće, žive u kućama od snega: Ovako izgleda život Eskima! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs