klimatske promene

Ovaj neizostavni deo svakog jela postaje ugrožena vrsta? Naša kuhinja bez njega neće biti ista!

Proizvodnja maslinovog ulja pada do 40 odsto, a cena raste!  

Vesti 11.02.2019. - 19:15h Autor: Beta
Foto: Shutterstock

Proizvodnja maslinovog ulja u Italiji pala je za 57 odsto 2018. godine, zbog klimatskih uslova, što prošlu godinu čini jednom od najgorih do sada zabeleženih.

 

Proizvodnja maslinovog ulja iznosila je 185.000 tona u odnosu na 429.000 u 2017. godini, saopštio je italijanski institut Ismea, koji se bavi poljoprivrednom i prehrambenom industrijom, dodajući da je to niže od prvih procena, već pesimističkih, objavljenih u oktobru kada je očekivana proizvodnja bila 265.000 tona ulja.

 

Maslinovo ulje čini čuda za izgled: Uklanja celulit, podočnjake i vraća kosi sjaj! (RECEPT)

foto: Profimedia

Najpogođenija je južna oblast Puja koja sama predstavlja oko polovinu italijanske proizvodnje, ona je zabeležila pad proizvodnje od oko 65 odsto zbog mraza, posebno zbog snega u martu, i fitosanitarnih problema uključujući bakteriju ksilelu koja je pogodila maslinjake.

 

Zbog pada proizvodnje cene su počele da rastu. Ekstra devičansko maslinovo ulje je u decembru koštalo 5,6 evra kilogram, što je 40 odsto više nego u junu, dok je na Siciliji dostiglo cenu od sedam evra po kilogramu.

Cene su ipak niže nego prošle godine zbog velike produkcije u Španiji.

Drugi proizvođači kao što su Grčka i Tunis su takođe imali tešku prošlu godinu, navodi institut.

 

Grčko minstarstvo poljoprivrede saopštilo je u decembru da će proizvodnja maslinovog ulja pasti za 30 do 40 odsto zbog klimatskih uslova povoljnih za jednu vrstu insekta štetnog za ovu kulturu. Zimske temperature su bile niže nego obično a usledile su jake kiše u junu u Grčkoj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs