Nešto sasvim drugačije

Brzo stare, nemaju voće i povrće, žive u kućama od snega: Ovako izgleda život Eskima! (FOTO)

Posao muškarca je da izgradi dom i da ide u lov, a na ženi je da vodi računa o domaćinstvu
Lifestyle
18:02h Autor:
Brzo stare, nemaju voće i povrće, žive u kućama od snega: Ovako izgleda život Eskima! (FOTO)
Foto: Profimedia

Eskimi, odnosno Inuiti ili Jupici, narod su mongolske rase nastanjen na samom severu, najviše na arktičkim obalama Severne Amerike i Grenlandu.

Iako ih svi nazivamo Eskimima, za njih je ovo zapravo uvreda. Oni se predstavljaju kao Inuit, što prosto znači čovek. Ime Eskimi potiče od indijanske reči "esquimantjik" što znači oni koji jedu sirovo meso.

Žive u manjim društvenim grupama patrijarhalnog karaktera, a muški i ženski poslovi su striktno podeljeni. Posao muškarca je da izgradi dom i da ide u lov, a na ženi je da vodi računa o domaćinstvu. Od vođe grupe se očekuje da bude izuzetno sposoban i da u svakom trenutku može da obezbedi hranu.

Eskimi žive na mesu i masti. Nemaju ni voće ni povrće, a jedina hrana koja je biljnog porekla potiče iz želuca životinja Karibua. Jedino putem mesa mogu dobiti sve vitamine jer sveža krv morskih sisara sadrži dovoljne količine minerala i vitamina. Izuzetno su dobri lovci, a u tome im često pomažu i psi.

Eskimski pas je vrsta lovačkih zaprežnih pasa, a mnogi veruju da je potomak vuka. Njegova duga nepromočiva dlaka pokriva gusto vunasto krzno.

Zbog načina ishrane Eskimi brzo stare, a prosečni životni vek im je oko 72 godine. Ono što je karakteristično za njihov spoljašnji izgled jeste niži rast (njihova visina retko kada prelazi 150cm), širok oblik lica i crna kosa.

Selo bogataša: Svi žive u vilama, voze se helikopterom, ne znaju šta će od para! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Leti stanuju u šatorima od krzna, a zimi u iglou - zimskoj kućici. Ona se gradi od ledenih i snežnih ploča, u oblikudve ili više kupola spojenih tunelom.

Jedna od zanimljivijih činjenica koje se tiču ovog naroda jeste čuveni eskimski poljubac, to jest kunik. Opšte je poznato da je eskimski poljubac zapravo dodir nosa o nos, međutim, stvar je malo drugačija. Oni zapravo njuše kosu i obraze jedni drugima, i to je za njih veoma intiman čin, te izbegavaju da to rade u javnosti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kao i svaki drugi narod, i Eskimi imaju mitsko biće u koje veruju i kojeg se plaše. U pitanju je Kalupalik. Prema legendi, ovo čudovište je živelo u vodi i odvlačilo nemarne ljude u ledene dubine mora.

Ono što je možda svima poznato jeste da je sneg imenica koju Eskimi često koriste, i za koju imaju čak 200 sinonima! Eskimi na taj način razlikuju slab sneg, jak sneg i tako dalje.

Kod njih je večita zima, nemaju posao, žive u stadu: Ovako se živi na Istočnom Sibiru! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs