Programirani smo na poštenje

Mozak tretira pravdu kao nagradu

Naučnici su ustanovili da ljudski mozak reaguje na pravedno postupanje na isti način kao na dobijanje novca ili jedenje čokolade, a deo mozga povezan s gađenjem aktivira se kod uvreda
Vesti
17:18h Autor:
Mozak tretira pravdu kao nagradu
Foto: Thinkstock

Ljudski mozak odgovara na pravedno postupanje na isti način kao što odgovara na dobijanje novca i jedenje čokolade, tvrde naučnici univerziteta UCLA.

Kada se prema čoveku odnosi pravedno, u njegovom mozgu se aktivira centar za nagradu, piše portal Moj doktor. Profesor psihologije s univerziteta UCLA Metju Liberman kaže da "izgleda da smo programirani da tretiramo poštenje kao nagradu".

Stručnjaci objašnjavaju da dobijanje poštene ponude aktivira iste moždane krugove kao na primer jedenje čokolade nakon što ste za njom žudili ili gledanje u prelepo lice.

Istraživači su takođe otkrili da se pri tom aktiviraju moždani centri koji se aktiviraju i pri zadovoljavanju osnovnih potreba kao što je hranjenje. Drugi deo mozga, povezan s gađenjem, aktivira se kada osoba dobije uvredljivu ponudu. Kada takvu ponudu mozak prihvati, aktivira se deo mozga odgovoran za regulisanje emocija, što pokazuje šta se događa kada ljudi "progutaju svoj ponos", objašnjavaju naučnici. Deo mozga vezan za samokontrolu aktivira se posle prihvatanja uvredljive ponude, a smanjuje se aktivnost dela mozga vezanog za gađenje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs