Deca za primer

Britanski đaci će posaditi mini šumu oko svake gradske škole: Razvijaju prisan odnos sa prirodom!

Sadnjom drveća u školskim dvorištima učenici će imati priliku da uče u prirodnom okruženju, što će uticati blagotvorno na njihov fizički i društveni razvoj
Vesti
23:30h Autor:
Britanski đaci će posaditi mini šumu oko svake gradske škole: Razvijaju prisan odnos sa prirodom!
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Đaci u engleskim gradovima sadiće male šume u svojim škoskim dvorištima u okviru državne inicijative, prenosi Bi-Bi-Si. Školama će biti obezbeđen sadni materijal, a cilj je da do 2020. godne bude posađeno čak milion stabala!

Želja zvaničnika je da se škole pretvore u oaze zelenila i 800 škola koje učestvuju u pilot projektu već su dobile 35.000 sadnica koje će posaditi do kraja meseca. Država će finansirati sadnju 400.000 drveća, dok će za ostatak sredstva donirati privatne kompanije.

Najlepši neboder na svetu: Zašto je Vertikalna šuma potrebna svakom gradu (VIDEO)

Sadnjom drveća u školskim dvorištima učenici će imati priliku da uče u prirodnom okruženju, što će uticati blagotvorno na njihov fizički i društveni razvoj.

"Okruženi drvećem, mladi će razviti doživotan prisan odnos sa svetom prirode," kaže Beci Spejt iz organizacije za zaštitu šuma "Woodland Trust".

Školama sa malim dvorištima biće obezbeđeni posebni placevi u blizini gde će učenici moći da zasade svoju šumu.

"Deca iz cele zemlje moći će da gaje šume, uče da prepoznaju vrste drveća kao što su breza, leska i glog, i moći će da razumeju prirodu i povežu se sa njom," kaže Elizabet Tras, državni sekretar za zaštitu životne sredine Ujedinjenog Kraljevstva.

Čudesna podvodna šuma: Iz kristalno čiste vode izranjaju stabla! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs