Zgrada budućnosti

Najlepši neboder na svetu: Zašto je Vertikalna šuma potrebna svakom gradu (VIDEO)

Inovativna kombinacija betona i prirode odnela je prvo mesto na prošlogodišnjem takmičenju u dizajniranju oblakodera
Destinacije
14:40h Autor:
Najlepši neboder na svetu: Zašto je Vertikalna šuma potrebna svakom gradu (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen / Davide Piras

Međunarodno takmičenje u dizajniranju oblakodera u Milanu prošle godine imalo je definitivnog pobednika - kreativni, pošumljeni soliter Bosco Verticale (Vertikalna šuma) jednoglasno je dobio nagradu za najinovativniji i najlepši projekat.

Razlog tome jeste to što su se arhitekte studija Boeri dosetile da u mračni, hladni beton unesu dašak prirode, tako što su veliki deo nebodera pokrili sa više od 20 hiljada biljaka.

"Reč je o vrlo radikalnoj, ali hrabroj ideji za gradove budućnosti. Ona predstavlja i pravi model na koji način bi trebalo unositi promene u urbane i prenaseljene evropske gradove", rekao je Kristof Ingenhoven, predsednik žirija.

Zavirite u luksuzan medeni mesec: Ovde uživaju Dženifer Aniston i Džastin Tero (FOTO)

Foto: Youtube printscreen / Davide Piras
Foto: Youtube printscreen / Davide Piras

Oblakoder krasi oko 14.000 različitih biljaka, kao i 800 primeraka drveća, zbog čega je proglašen zgradom budućnosti - arhitekte i stručni žiri složili su se oko ideje da je ljudima preko potreban dodir sa prirodom na svakodnevnom nivou, pa bi se izgradnjom više ovakvih stambenih objekata rešio problem i onih koji ne mogu sebi da priušte kuću sa dvorištem.

"Bosco Verticale predstavlja savršen spoj i harmoniju ljudi i prirode. Prvi put u svetu je visoka zgrada oplemenila gradsku floru i faunu, dok se, nažalost, obično dešava suprotno. Veoma sam srećan zbog Milana i italijanske kulture", rekao je Stefano Boeri, vlasnik arhitektonskog studija koji je projektovao fantastičan oblakoder.

Nestvarno plavetnilo Santorinija: Grčki raj na zemlji! (FOTO, VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs