Odmorite oči i dušu

Nestvarno plavetnilo Santorinija: Grčki raj na zemlji! (FOTO, VIDEO)

Ovo ostrvo pliva u tirkiznom moru, a plavi krovovi i blještavo bele fasade kuća čine rajski prizor
Destinacije
17:16h Autor:
Nestvarno plavetnilo Santorinija: Grčki raj na zemlji! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

Santorini je ostrvo živopisnih legendi, razasutih višebojnih plaža (crvena, crna i bela), divljih vulkanskih predela, moćnih litica, slikovitih gradova i sela. Malo gde još na svetu možete da vidite i doživite tako nešto!

Sastavni je deo grupacije Kiklada u južnom Egejskom moru. Na njemu se nalazi najveći na svetu pomorski vulkan, koji je i do danas aktivan. Ali nema razloga za brigu, jer seizmolozi pažljivo prate njegovu aktivnost.

Ni na nebu, ni na zemlji: Magični grčki manastiri Meteori! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pre 3.500 godina kada se aktivirao vulkan, došlo je do velikih promena i stvaranja novih ostrva. Ova moćna prirodna katastrofa izazvala je smrt minojske civilizacije na ostrvu Krit, 100 km udaljenom od Santornija. Žak Iv Kusto je bio ubeđen da je Santorini jedini vidljivi deo legendarne Atlantide.

Iako je vulkan sa jedne strane napravio katastrofu, promenio okolinu i uništio jednu civilizaciju, sa druge strane postalo je jedno od najzagonetnijih, najinteresantnijih i najposećenijih mesta za turiste iz celog sveta.

Ovo ostrvo "pliva" u tirkiznom moru, a plavi krovovi i blještavo bele fasade kuća čine rajski prizor. Turistički interes za Santorini raste svake godine, zbog čega se ubrzano razvija infrastruktura.

Svetsko čudo: Sve lepote Pamukala, nebesko plavog dvorca Turske! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Baš zbog nekadašnjih stravičnih, a danas fantastičnih prizora, posebno zalaska sunca, Santorini posećuje na hiljade turista, među kojima su poznate svetske ličnosti, državnici, umetnici i drugi koji žele da dožive i vide nešto neobično.

Plaže na ostrvu su šarolike, a tri od njih (Perisa, Kamari, Monolitos) su neobične zbog crnog peska i duboke vode.

Za one koji šetaju kamenim ulicama glavnog grada Santorinija, Firom, naići će na mešavinu venecijanske i kikladske arhitekture.

Tropski raj okružen palmama: Sve čari ostrva Barbados (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Santorini je jako poznat i po svojim vinima zbog vulkanskog zemljišta na kome uspeva kvalitetno grožđe. Domaći proizvodi koji oduševljavaju turiste (osim vina) su pasulj Fava, maslinovo ulje, kao i nezaboravni suveniri.

Međutim, svima u sećanju najviše ostaje fantastični pogled sa mesta smeštenog tik iznad mora, koje izgleda kao ogromna pozornica - teatar, u kojem uživaju kako odrasli, tako i deca.

Sve lepote Portugala: Egzotična destinacija za ljubitelje raskošne arhitekture! (FOTO)

Odmorite oči i dušu predelima Santorinija:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs