Neverovatno

Vesnici proleća u decembru: Na planini Suvobor procvetale ljubičice i maslačak!

Ni najstariji meštani ne pamte da su uoči novogodišnjih praznika videli cvetove prvih vesnika proleća, a to tumače najavom da će zima potrajati do Đurđevdana
Vesti
17:52h Autor:
Vesnici proleća u decembru: Na planini Suvobor procvetale ljubičice i maslačak!
Foto: Thinkstock

Na planini Suvobor meštani ovih dana beru ljubičice i maslačak, kao da je prva polovina marta, a ne prvi dani zime!

U selu Leušići, na južnim padinama ove planine, na brdu Kremen, gde je nadmorska visina 560 metara, procvetale su ljubičice i maslačak, što podseća na proleće, iako je peti dan od kalendarskog početka zime.

Ni najstariji meštani ne pamte da su uoči novogodišnjih praznika videli cvetove prvih vesnika proleća, a to tumače najavom da će zima potrajati do Đurđevdana.

Meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu Srbije Nedeljko Todorović rekao je agenciji Beta da je to normalna pojava pri ovakvim temperaturama i to posebno na planinama.

On objašnjava da već krajem januara na osunčanim i toplim mestima počinju da se pojavljuju cvetovi visibaba i ljubičica, koji se ako padne sneg pritaje i sa suncem se ponovo razvijaju.

"Svedoci smo da su planinski predeli sada više osunčani i da biljke ne znaju za datum već reaguju na temperaturu i očekivano je da su neke od njih već procvetale", rekao je Todorović.

100 najlepših vrtova na svetu: Ljubitelji cveća, uživajte u pogledu! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs