25. novembar

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Most na Adi osvetljen u narandžasto!

Prošle godine u Srbiji je registrovano 13.425 slučajeva nasilja u porodici, a ove, do početka novembra, u porodičnom nasilju ubijene su 33 žene
Vesti
14:20h Autor:
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Most na Adi osvetljen u narandžasto!
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, država i grad Beograd su poslali poruku da se tome mora stati na put.

U Skupštini grada potpisan je Sporazum o saradnji ustanova na području grada Beograda u borbi protiv nasilja nad ženama kome su prisustvovali ministri Nikola Selaković i Aleksandar Vulin i gradonačelnik Siniša Mali.

Od danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, pa do 10. decembra, Most na Adi biće osvetljen u narandžasto, boje borbe protiv te vrste nasilja, najavio je gradonačelnik Mali.

On je istakao da je do danas samo u srpskoj prestonici prijavljeno 2.263 slučajeva nasilja u porodici i podvukao da je to veoma visok broj koji obavezuje društvo da definiše način kako da se taj problem reši.

Ovaj sporazum podrazumeva da sve državne institucije koje se bave ovim problemom, na njegovom rešavanju rade zajedno i sinhronizovano, rekao je Mali.

"Ovo je prvi put u Beogradu da se potpisuje ovakav sporazum i time šaljemo jaku poruku da smo voljni i sposobni da uđemo u koštac sa ovim problemom i da smo spremni sistemski da ga rešimo", poručio je gradonačelnik.

Udata za nasilnika: Godinama sam ga trpela, ali nikad me nije udario!

Mali je dodao da je potpisivanje današnjeg sporauzma velika stvar za Beograd jer borbom za sve kojima su prava ugrožena glavni grad Srbije zaista postaje svetska metropola.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin konstatovao je da je naše društvo već trebalo da se izbori s tim problemom, ali da nažalost to nije učinjeno.

"Nikako da ponudimo sistemski odgovor kako se izboriti protiv nasilja nad ženama. Nije to vezano za obrazovnu strukturu, niti za bogatstvo, naciju ili veru. Nasilje nad ženama je opšte ljudsko zlo", rekao je Vulin.

On je poručio da je potpisivanje sporazuma o međusektorskoj saradnji način da se s njim izborimo.

"Sistem u celini, od socijalne i zdravstvene zaštite, policije, tužilaštava i sudova, prosvete, medija, sve to daje bar tračak nade da ćemo se s ovim zlom izboriti efikasnije", rekao je Vulin.

Ministar je dodao da su u 130 od 190 centara socijalne zaštite već formirani timovi koji se bave rešavanjem problema nasilja u porodici.

"Siguran sam da će današnji događaj biti putokaz i za ostale lokalne samouprave u Srbiji", rekao je Vulin.

Ministar pravde Nikola Selaković je istakao da ne bi trebalo govoriti samo o posledicama nasilja nad ženama, već i o njegovom uzroku i podvukao da su dve osnovne institucije "zakazale" u njegovom sprečavanju - porodica i škola.

Stravična statistika: Svaki treći muškarac bi silovao ženu kada ne bi bilo posledica!

"Centri za socijalni rad, sistem zdravstvene zaštite, javna tužilačka organizacija i sudstvo, to su oni koji brinu o posledicama, ali oni koji se bave generalnom prevencijom, škola i porodica, doveli su do toga da danas o ovome pričamo", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima statistika o nasilju nad ženama nije verodostojna, jer je reč samo o onim slučajevima koji su prijavljeni.

Sistemskim pristupom u borbi protiv posledica, ali i ispravljanju uzroka koji su doveli do njih, a to su porodično i školsko vaspitanje na prvom mestu, dovešće do smanjenja broja slučajeva nasilja nad ženama, jer "ako dete ne budu vaspitavale porodica i škola, vaspitavaće ih ulica", rekao je Selaković.

"Ovo danas ne sme da ostane mrtvo slovo na papiru, a mi koji smo dali uvodne reči, moramo da iskoristimo autoritet svoje funkcije da potpisnike svakog dana, meseca i godine opominjemo na ono na šta su se obavezali ovim sporazumom i šta treba da urade", rekao je Selaković.

Sporazum o međusektorskoj saradnji u primeni Opšteg protokola o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija grada Beograda u situacijama nasilja nad ženama u porodici potpisali su predstavnici Sekretarijata za socijalnu zaštitu, za obrazovanje, za zdravstvo, Centra za socijalni rad, Policijske uprave Beograd, Prvog, Drugog, Trećeg i Prekršajnog osnovnog suda, Prvo,Drugo i Treće osnovno javno tužilaštvo, Centar za zaštitu odojčadi, Autonomni ženski centar, Savetovalište protiv nasilja u porodici.

"Svi odgovorni za svaku žrtvu"

Nasilja nad ženama i svaka žrtva porodičnog nasilja velika je odgovornost i briga svih nas, rekla je danas potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i poručila da će svako ko je počinio nasilje biti kažnjen.

Mihajlović je kazala da su u porodičnom nasilju do danas ubijene 34 žena i najavila da će predložiti Vladi Srbije da 2016. godina bude godina borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

UZNEMIRUJUĆE! Najbrutalniji slučaj zlostavljanja žene: Jeziva priča devojke (17)! (FOTO)

Mihajlović je na obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama rekla da smo svi odgovorni za svaku žrtvu nasilja nad ženama i devojčicama.

"Kada kažem svi, tu ubrajam svakoga od nas, i građane i građanke, i nas koji smo u određenim institucijama i medije. Svi moramo da učinimo mnogo više nego što smo uradili u prethodnom periodu", rekla je Mihajlović dodajućida se uradilo mnogo, ali da mora još više.

Prema njenim rečima, sve dok ne budemo došli u situaciju da možemo da kažemo da je nulta tolerancija nasilja nad ženama i dok ne dođemo u situaciju da kažemo da nijedna žena nije ubijena ove godine, naš posao nije završen.

''Mislim da je ideal i san svakoga od nas društvo bez nasilja'', rekla je Mihajlović dodajući da postoje dva puta kojim treba da idemo u isto vreme.

Kako je navela, jedan put je put svih nas - komšija, ministara, građana koji će pričati i govoriti o nasilju jer o tome mora da se govori.

''Kada znate da u vašoj zgradi živi neko ko je nasilnik prijavite to'', rekla je Mihajlović dodajući da se drugi put odnosi na institucije, sisteme, ljude u državnim institucijama koji treba da formiraju zakonodavni okvir koji još uvek nije u potpunosti dobar.

Prema njenim rečima, treba konačno završiti usklađivanje porodičnog i krivičnog zakona, da što pre imamo na sednici vlade već urađen Zakon o rodnoj ravnopravnosti, da krene sa realizacijom onoga što je urađeno, a to je strategija i akcioni plan o rodnoj ravnopravnosti koji se u jednom delu tiče isključivo i samo borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Minu Lazarević pretukao muž: Posle žustre svađe, pucao iz automatske puške!

Kako kaže, neophodno je stalno govoriti svima da je nasilje nad ženama u javnom žovotu, u kompanijama, nekim mirnim i tihim porodicama kršenje ljudskih prava.

''Da je kršenje ljudskih prava kada devojčicama govorite da su lošije samo zato što su devojčice i da je kršenje ljudskih prava kada optužujemo silovanu ženu za njeno ponašanje, a ne onoga koji je to počinio'', rekla je Mihajlović.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da će delegacija EU podržati svaku inicijativu u toj oblasti. Kako je rekao, nasilje nad ženama je širi problem sa koji postoji ne samo u Srbiji.

On je naveo i da se raduje što je ministarka Mijalović izjavila da će se tokom iduće godine još intezivnije baviti tim problemom.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano rekla je da za nasilje nema izgovora bez obzira ko ga čini i u kojim okolnostima, a da isto važi i za ponižavanje i maltretiranje.

''Statistika kaže da je 50 odsto žena u Srbiji imalo iskustvo sa nekom vrstom nasilja. To znači da 25 odsto ukupnog stanovništva ima ovakvo iskustvo i to je neprihvatljivo'', rekla je Vojačkova Solorano.

"Nije dovoljno samo pričati"

Zamenica predsednika Demokratske stranke Gordana Čomić istakla je danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, da je obaveza svih da rade na smanjivanju nasilja u društvu, o kojem nije dovoljno samo pričati, već su potrebna i dela.

I Lejdi Gaga progovorila: Silovana sam sa 19 godina!

Navodeći tragičan podatak da su za nepunih 11 meseci ove godine, 32 žene ubijene od strane svojih muških partera, Čomić je rekla da su potrebna dela kojima se nasilje merljivo smanjuje i prestaje da bude pretnja ženama i deo života u porodicama gde je nasilje svakodnevica.

"Danas je dan kad mnogi pričaju o borbi protiv nasilja i znamo da je priča o tome neophodna, jer da nije pričalo civilno društvo pre 25 godina, da se nije pričalo u političkim strankama, u institucijama, u medijima, još uvek bi žene bile premlaćivane i ubijane u potpunoj tišini. Ali nije dovoljno samo pričati", podvukla je Čomić. u izjavi dostavljenoj medijima.

DS, kako je navela, smatra da sve institucije u sistemu zaštite od nasilja: policija, centri za socijalni rad, zdravstvene ustanove, tužilaštvo i sud moraju unaprediti rad, povezati se i odgovorno obavljati poslove iz svoje nadležnosti, uz kontrolu parlamenta.

Ona tvrdi da Srbija, kao država potpisnica Istanbulske deklaracije Saveta Evrope, na polju preuzetih obaveza nije uradila gotovo ništa, te navodi da nije uveden nacionalni SOS, niti promenjeni zakoni koji se tiču seksualnog nasilja.

Čomić je kritikovala što nisu uvedene hitne mere zaštite jer nije promenjena odredba kojom bi nasilnik, a ne žena, bio udaljen iz domaćinstva, a smatra i da mediji, o porodičnom nasilju često izveštavaju bez poštovanja žrtvi, nekad i opravdavajući nasilje.

Podsetila je i da je poslanik DS Dušan MIlisavljević, u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom, podneo amandmane na Zakon o policiji, koji se odnosi na policijska ovlašćenja za izdavanjem "hitnih mera zaštite" od nasilja u porodici i da demokrate očekuju jednoglasno usvajanje te izmene.

Devojku ne treba udariti čak ni cvetom: Ohrabrujuće reakcije dečaka na nasilje nad ženama! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs