Doneta odluka

Zaslužena priznanja: Borislav Pekić i Dijana Budisavljević dobijaju spomenike u Beogradu

Kada je reč o spomeniku Diani Budisavljević, Nikodijević je rekao da je to način da širimo sećanje na nju, s obzirom da za života nije bila ispoštovana onako kako zaslužuje
Vesti
23:38h
Zaslužena priznanja: Borislav Pekić i Dijana Budisavljević dobijaju spomenike u Beogradu
Foto: Youtube Printscreen / Milan Sljapic

Književnik Borislav Pekić dobiće spomenik na Cvetnom trgu u Njegoševoj ulici, dok će kralju Aleksandru I biti podignuta bista u dvorištu Osnovne škole "Kralj Aleksandar I" na Novom Beogradu, odlučila je danas Skupština grada.

Odlučeno je i da dobrotvorka i humanitarka Dijana Budisavljević dobije spomenik u prestonici.

Kada je reč o spomeniku Dijani Budisavljević, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je rekao da je to način da širimo sećanje na nju, s obzirom da za života nije bila ispoštovana onako kako zaslužuje.

Govoreći o spomeniku Borislavu Pekiću, koji će biti podignut na Cvetnom trgu, Nikodijević je naveo da je sjajno rešenje da taj trg „pripadne“ Pekiću koji je i sam bio Vračarac.

Muž je ostavio, radila kao čistačica: Životna priča samohrane majke Milunke Savić!

Odluka o podizanju spomenika Pekiću doneta je na inicijativu njegove porodice, a spomenik će biti podignut sredstvima Fondacije "Borislav Pekić" i neće iziskivati sredstva iz budžeta Grada Beograda.

Dijana Budisavljević dobiće spomenik koji će biti podignut sredstvima donatora, a predlog za podizanje spomenika potiče od Udruženja logoraša i potomaka "Jasenovac".

Budisavljević (1891-1978) je bila dobrotvorka koja je spasila 12.000 srpske dece iz ustaških logora. Iako je bila državljanka Austrije, uočila je sve strahote stradanja srpskog naroda u NDH i odlučila da mu pomogne tako što se upustila u jednu od najriskantnijih akcija - spasavanje srpske dece iz ustaških logora.

Otišao u Aušvic da ga oslobodi, preživeo horor, mučki ubijen: Jeziv život hrabrog kapetana!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs