Istraživanje pokazalo

Naučnici došli do velikih otkrića: Rešena misterija nastanka zemlje?

Istraživači su sproveli laboratorijske eksperimente kako bi rekonstruisali proces nastanka Zemlje i odredili hemijski sastav njene prve kore
Vesti 25.09.2015. - 22:38h Autor: Beta
Foto: Shutterstock

Istraživači veruju da su rešili misteriju nastanka Zemlje pre 4,5 milijarde godina gomilanjem stenovitih tela kao što su asteroidi i meteoriti po njenoj prvobitnoj kori.

 

Naučnici u Francuskoj veruju da su razumeli zašto je hemijski sastav Zemlje drugačiji od sastava meteorita koji su učestvovali u formiranju "Plave planete".

 

Zemlja ima manje sicilijuma i magnezijuma od meteroita, iako su tva dva hemijska elementa bila ključna za njen nastanak.

 

Naučnici su ocenili da su meteoriti preuzeli od Zemlje sicilijum i magnezijum, te je ona izmenila hemijski sastav i izgubila na masi.

 

Alarmantni podaci: Za 8 meseci potrošena godišnja količina resursa Zemlje

 

Istraživači su sproveli laboratorijske eksperimente kako bi rekonstruisali proces nastanka Zemlje i odredili hemijski sastav njene prve kore.

 

Posle nastanka prve kore u čiji sastav ulaze meteroiti, kora je počela da se "kruni" tako što su se meteoriti od nje otkidali, odnoseći silicijum i magnezijum, navodi se u članku u britanskom naučnom časopisu Nature Communications.

 

Naučnici su otkrili da zbog toga meteoriti i asteroidi koji su bili u Zemlji sadrže znatno više silicijuma i isparljivih elemenata poput natrijuma i kalijuma nego ona.

 

"To se verovatno desilo u prvih 100 miliona godina postojanja Zemlje", navodi se u studiji i dodaje da je planeta tada time izgubila oko 15 odsto prvobitne mase.

 

Neverovatno otkriće: NASA pronašla još jednu Zemlju! (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...