Verovali ili ne

Astronauti godinu dana proveli u svemiru: Danas se vratili na Zemlju! (FOTO)

"Vazduh je sjajan ovde, ne znam zašto ste se svi okupili oko mene," našalio se astronaut po sletanju
Vesti
01:44h Autor:
Foto: Reuter

Američki astronaut Skot Keli sleteo je danas na Zemlju nakon godinu dana provedenih u Međunarodnoj svemirskoj stanici, a s njim su se vratili i ruski astronauti Mihail Kornijenko i Sergej Volkov koji su u svemiru proveli 340 dana.

 

Sojuz kapsula u kojoj su se nalazili astronauti sletela je u 5:25 sati u Kazahstanu, čime je završena jedna od najdužih svemirskih misija. Po otvaranju kapsule Keli se nasmešio i ćaskao sa lekarima i brojnim fotografima.

 

"Vazduh je sjajan ovde, ne znam zašto ste se svi okupili oko mene," našalio se astronaut po sletanju.

 

Potparol NASA Rob Navijas izjavio je da astronaut izgleda dobro, kao i da se oseća isto kao i kada je misija počela.

 

Keli je postavio američki rekord kao astronaut NASA koji je ukupno proveo 540 dana u svemiru. Nakon njegovog povratka na Zemlju NASA planira da pokrene medicinska istraživanja koja će pomoći da se stekne uvid u to kako produženi boravak u svemiru utiče na ljudsko telo, što bi moglo da bude ključna stvar u slanju astronauta na Mars.

 

NASA će upoređivati Kelijevo zdravstveno stanje sa njegovim jednojajčanim bratom blizancem, takođe astronautom, koji je sve vreme proveo na Zemlji.

 

Ispitivaće se imuni sistem, bakterije u crevima, gubitak mišića i gustine kostiju, mentalno zdravlje i drugi zdravstveni aspekti boravka u svemiru.

 

Provešće godinu dana u svemiru: Astronauti Skot Keli i Mihail Kornjenko napustili zemlju! (FOTO)

Foto: AP
Foto: AP

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs