Na Klinici za opštu hirurgiju

Bolnička infekcija u Nišu: Operišu samo hitne slučajeve!

Radi se o četvoro pacijenata kod kojih je iz brisa rane izolovana bakterija klebsiela
Vesti
06:44h Autor:
Bolnička infekcija u Nišu: Operišu samo hitne slučajeve!
Foto: Wikipedia

Na Klinici za opštu hirurgiju Kliničkog centra u Nišu zbog pojave bolničke infekcije bakterijom klebsiela, od koje je zaraženo četvoro pacijenata, na hiruške intervencije primaju se samo hitni slučajevi. Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Nišu dr Zoran Veličković rekao je da je u petak, 24. jula, Institut za javno zdravlje proglasio bolničku epidemiju na opštoj hirurgiji Kliničkog centra u Nišu.

"Radi se o četvoro pacijenata kod kojih je iz brisa rane izolovana bakterija klebsiela" izjavio je on Tanjugu, dodajući da su svi zaraženi pacijenti u stabilnom stanju i nisu životno ugroženi. Po njegovim rečima radi se o tipičnoj bolničkoj infekciji bakterijom koja se, inače, nalazi u digestivnom traktu ljudi, ali ne sme da se nalazi tamo gde je izolovana.

"U nizu mera koje smo predložili, između ostalog, redukovali smo operacije i trenutno se rade samo hitni slučajevi. Preduzeli smo sve mere koje smanjuju mogućnost pojave novih slučajeva zaraženih, a očekujemo da ćemo sve rezultate analiza imati do kraja nedelje", rekao je Veličković.

Uprava kliničkog centra u Nišu saopštila je ranije danas da je na Klinici za opštu hirurgiju u Nišu, kod četiri pacijenta, od 119 uzorkovanih, utvrđeno postojanje infekcije bakterijom klebsiela, ali da nema razloga za brigu pacijenata koji se leče u toj zdravstvenoj ustanovi.

"Na vanrednom sastanku Komisije za intrahospitalne infekcije KC Niš, donet je zaključak o hitnom sprovođenju predloga mera koje je izdao Institut za javno zdravlje. Operativni program nije obustavljen i sva hitna stanja biće i dalje uredno zbrinuta na Klinici za opštu hirurgiju", navodi se u saopštenju Uprave KC Niš.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs