Suncokret odoleva toploti

Visoke temperature uništavaju useve: Ugroženi kukuruz, soja i šećerna repa

Na najvećem broju parcela pod šećernom repom došlo je do daljeg širenja pegavosti ove biljke, dok se na kukuruzu registruje polaganje jaja nove generacije kukuruznog plamenca
Vesti 28.07.2015. - 11:53h Autor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Visoke temperature vazduha i nedostatak vlage u zemljištu koje traju od polovine jula veoma su nepovoljne za sve poljoprivredne useve, a najugroženiji su kukuruz, soja i šećerna repa, dok je suncokret u relativno dobrom stanju.

 

Ti usevi se nalaze u kritičnim fazama razvoja (nalivanje ploda ili zrna), što se može negativno odraziti na kvalitet i prinos. Suncokret je u relativno dobrom stanju i za sada odoleva nepovoljnim agrometeorološkim uslovima. Takve vremenske prilike ne pogoduju zasadima voća, jer prevelika osunčanost izaziva ožegotine na plodovima.

 

Toplotni i sušni talas najviše smetaju zasadima kupine. Vinova loza kao izrazito "toploljubiva" poljoprivredna kultura, najlakše podnosi aktuelne vremenske uslove, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). U poslednjih sedam dana nije bilo padavina, osim u višim predelima na jugozapadu gde je bilo kiše.

 

Najjača julska oluja ikada pogodila Holandiju: Jedna osoba poginula!

 

Procenat padavina u poslednjih trideset dana u odnosu na prosek je na teritoriji Srbije izmedu 25 i 75 odsto. Izraženi deficit padavina tokom letnjih meseci negativno se odražava i na zalihu vlage u dubljim slojevima poljoprivrednog zemljišta u svim proizvodnim područjima u Srbiji.

 

Na najvećem broju parcela pod šećernom repom došlo je do daljeg širenja pegavosti šećerne repe. Na usevu paprike intenzivirano je polaganje jaja pamukove sovice, dok se na kukuruzu registruje polaganje jaja nove generacije kukuruznog plamenca. U zasadima jabuke povećan je broj jabukinog smotavca.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...