Dobre vesti

Za pet godina do najsavremenijeg lečenja za obolele od raka

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović poručio je da postoji želja da više obolelih iz Srbije dođe na lečenje u Banja Luku jer, kako kaže, kapaciteta u Centru ima
Vesti
03:34h Autor:
Za pet godina do najsavremenijeg lečenja za obolele od raka
Foto: ILUSTRACIJA / Shutterstock

Više od 7.000 obolelih iz regiona lečeno je u prethodnih pet godina u Centru za radio terapiju Kliničkog centra Banja Luka, koji je obeležio pola decenije rada.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović poručio je da postoji želja da više obolelih iz Srbije dođe na lečenje u Banja Luku jer, kako kaže, kapaciteta u Centru ima. “

"Srbija je nekada pomagala nama, i naši građani su odlazili tamo na terapiju, a sada je želja da građani Srbije dođu na lečenje u Banja Luku jer imamo dovoljno kapaciteta da primimo između 500 i 1.000 građana iz Srbije"“, rekao je Latinović, a saopšteno je danas iz KC Banja Luka.

Prema njegovim rečima, u proteklih osam godina u zdravstvo RS je uloženo oko 250 miliona evra, što je doprinelo da danas postoje ustanove sa prostorijama koje zadovoljavaju standarde, medicinskom opremom najnovije generacije i dobro usavršenim medicinskim kadrom. “

Ima 39 godina i još samo 26 meseci života: Ovo je njena misija i poruka svima! (VIDEO)

Foto: Shutterstock / Ilustracija
Foto: Shutterstock / Ilustracija

"Nemamo liste čekanja. Terapijski kapaciteti Centra prevazilaze potrebe građana Republike Srpske i to je prilika da pacijenti iz okruženja sa malignim oboljenjima mogu da dođui i dobju potrebnu radioterapiju"“, naveo je Latinović.

Kako navode u Centru, lista čekanja nema, pacijent za 48 sati od prvog pregleda započinje sa sprovođenjem radioterapijskog tretmana, a godišnje se u centru zrači oko 1.500 pacijenata, odnosno dnevno tretman dobije 120 obolelih. Omogućeno je izvođenje svih tehnika zračenja, a Centar, u kojem radi osoblje iz Sremske Kamenice, Beograda, Skoplja, Podgorice i Banja Luke, opremljen je najsavremenijom radioterapijskom tehnologijom.

Izgrađen je 2010.godine, a troškove lečenja za pacijente iz RS snosi Fond zdravstvenog osiguranja, koji je, kako se navodi, obezbedio i smeštaj za obolele u Slatini, banji nedaleko od Banja Luke. “"Jedini smo koji imamo ovakvu tehniku koja pruža da se zračenje sprovodi preciznije i tačnije"”, kazao je rukovodilac Centra Dušan Mileusnić.

Predsednica Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS) Marija Joldić, koja je posetila Centar u izrazila je nadu da će uskoro biti uspostavljena saradnja između Centra i Srbije. “"Centar se nalazi blizu Beograda, govori se našim jezikom, lekari su iz zemalja u okruženju i postoji velika šansa da naši pacijenti dođu i leče se ovde”", istakla je Joldić, a stoji u saopštenju.

Isidora Bjelica ponovo vodi bitku za život: Pobediću rak i treći put!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs