Stručnjaci upozoravaju

Alarmantno: Oscilacije vremena sve jače, čeka nas najtoplije leto ikada!

Posledice će biti strašne. Doći će do smanjenja poljoprivrednih prinosa u regionu, do topljenja ledenog pokrivača, ekstremnijih oblika klime, sa smenom obilnijih kiša i sušnog perioda - kaže stručnjak
Vesti
10:00h Autor:
Alarmantno: Oscilacije vremena sve jače, čeka nas najtoplije leto ikada!
Foto: Thinkstock

Prethodna godina, tačnije period od maja 2014. do aprila 2015. godine, globalno gledano, bio je najtoplije razdoblje na Zemlji otkad se temperatura meri!

Trend koji nam donosi vrelo leto sa izrazito malo padavina ne prestaje, što su potvrdili najnoviji rezultati Američke državne uprave za okeane i atmosferu (NOAA). Oni pokazuju da su u prvom kvartalu ove godine zabeležene rekordne temperature, za 0,80 stepeni više od proseka za 20. vek.

"Prethodni mesec je 39. uzastopni april koji je topliji od prosečnog. Temperatura kopnenih površina na Zemlji u aprilu bila je za 1,11 stepeni Celzijusovih viša od proseka za 20. vek, a na severnoj polulopti april je s temperaturnim odstupanjem od 0,87 stepeni Celzijusa u plusu bio peti najtopliji april u istoriji. Na južnoj polulopti je s temperaturnim odstupanjem od 0,42 stepena Celzijusova u plusu ovogodišnji april takođe rangiran kao četvrti najtopliji april", piše u izveštaju.

NASA upozorava - Potpuno raspadanje ledenog grebena starog 10.000 godina!

Hidrometeorolog Nedeljko Todorović kaže da će leto pred nama definitivno biti toplije od prošlog.

"U pitanju je multidekadna atlantska oscilacija, koja podrazumeva smenu svežih i ekstremno toplih leta na svakih 35 godina. To nije katastrofalna pojava, niti znači da neće biti padavina uopšte. Njih će svakako biti manje nego prethodnog leta, ali će kiše biti lokalne, kratkotrajne, s jakim vetrom i grmljavinom", rekao je on i naglasio da nas očekuje oko 15 dana s temperaturama višim od 35 stepeni.

Docent u Institutu za meteorologiju Fizičkog fakulteta Vladimir Đurđević kaže da su ovim vremenskim prilikama doprineli aktuelan fenomen El Ninjo i trend globalnog zagrevanja.

"Posledice će biti strašne. Doći će do smanjenja poljoprivrednih prinosa u regionu, do topljenja ledenog pokrivača, ekstremnijih oblika klime, sa smenom obilnijih kiša i sušnog perioda", kaže Đurđević i naglasio da nas u narednih 100 godina očekuju povećanje temperature do četiri stepena, učestalije poplave i suša, kao i smanjenje padavina u drugoj polovini 21. veka za čak 50 odsto.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs