Alarmantno

Vanredno stanje u Kaliforniji: Izlilo se 105.000 galona nafte! (FOTO)

Guverner Kalifornije Džeri Braun proglasio je vanredno stanje u utorak zbog izlivanja nafte na obali Okruga Santa Barbara
Vesti
07:30h Autor:
Vanredno stanje u Kaliforniji: Izlilo se 105.000 galona nafte! (FOTO)
Foto: AP

Guverner Kalifornije Džeri Braun proglasio je vanredno stanje u utorak zbog izlivanja nafte na obali Okruga Santa Barbara, nakon što je rečeno da je čak 105.000 galona nafte iscurelo zbog pucanja cevovoda.

"Vanredno stanje pomaže državi da brzo mobiliše sve dostupne resurse. Uradićemo sve što je potrebno da zaštitimo kalifornijsku obalu", naveo je guverner u saopštenju.

Fascinantno otkriće: Hobotnice vide kožom!

Foto: AP
Foto: AP

Prvobitno je Obalska straža Sjedinjenih Američkih Država procenila da je oko 21.000 galona nafte isteklo iz cevovoda, mada se proračuni još istražuju. Tip nafte je kasnije identifikovan kao sirov i zvaničnici su naveli da se mrlja proteže skoro devet milja duž Refudžio plaže u Okrugu Santa Barbara.

NASA upozorila: Potpuno raspadanje grebena starog 10.000 godina!

Kompanija je navela da je procena od 105.000 galona (skoro 400.000 litara) "najgori mogući scenario" i da još uvek ne znaju koliko se tačno nafte izlilo u okean. Sam cevovod se nalazi na obali, ali je nafta otekla duž kanala koji služe za oticanje olujnih voda, pre nego što je stigla do Tihog okeana. Refudžio plaža je zatvorena nakon izlivanja, kao i susedna El Kapitan plaža.

Foto: AP
Foto: AP

Prema navodima lokalnih medija, ovaj cevovod je izgrađen 1991. godine i nikada pre nije cureo. U stanju je da prenese skoro 150.000 barela (skoro 18 miliona litara) nafte dnevno.

Deren Palmer, iz kompanije koja je odgovorna za izlivanje nafte, rekao je da je da su oni proveravali cevi pre dve nedelje, ali da još uvek nisu pristigli rezultati. Za sada nema zvaničnih izveštaja o tome koliku štetu je životinjski i biljni svet pretrpeo nakon izlivanja, ali zvaničnici navode da postoji mogućnost da izlivanje utiče na biosferu zbog toga što je nafta stigla do vode.

Sjajan nastup Bojane Stamenov: Pevačica glasom oduševila Evopu! (FOTO)

Foto: AP
Foto: AP
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs