TAJNA VEČERA ODRŽANA U ČETVRTAK

Veliki četvrtak: Dan kada je Isus na Tajnoj večeri podelio hleb i vino kao simbol svog tela i krvi

Na Veliki četvrtak je ustanovljena sveta tajna pričešća, pa se savetuje vernicima koji su postili da se danas pričeste
Vesti
22:50h Autor:
Veliki četvrtak: Dan kada je Isus na Tajnoj večeri podelio hleb i vino kao simbol svog tela i krvi
Foto: Wikipedia / Иерей Максим Массалитин

Danas Pravoslavne crkve obeležavaju Veliki četvrtak, uspomenu na Tajnu ili Poslednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika, jedan od najznačajnijih dana u toku Velike ili Stradalne Nedelje kada je ustanovljena sveta tajna pričešća, najsvetija tajna evharistije.

Prema jevanđelskim zapisima, Hristos je na Tajnoj večeri blagoslovio hleb i podelivši ga apostolima rekao: "Ovo je telo moje koje se za vas lomi radi oproštenja grehova".

Zatim je uzeo čašu vina i dodao: "Pijte iz ove čaše svi, ovo je krv moja Novoga Zaveta, koja se proliva za vas i za mnoge, radi otpuštanja greha".

Nakon Tajne večere Isus je oprao noge svojim apostolima učeći ih da služe jedan drugog i da vole jedan drugog. Isus je još te večeri znao i objavio da će ga jedan od apostola izdati, i na kraju je to uradio Juda i sa tim počinje veliko Isusovo stradanje.

Zbog ovog stradanja u crkvi ne zvone zvona do Uskrsa već se sa čekićima udara u drvo. Praznik je jedan od dana određenih za pričešće vernika. Narod veruje da i najvećim grešnicima, koji se pričeste na današnji dan, bivaju oprošteni gresi.

Spoj tradicije i odličnog ukusa: 3 neodoljiva Uskršnja recepta! (FOTO)

Na Veliki četvrtak služi se liturgija svetog Vasilija Velikog, i toga dana je Gospod ustanovio svetu tajnu pričešća, zato je dobro toga dana primiti pričešće. Na taj dan uveče, čitaju se dvanaest jevanđelja o stradanju Hristovom, i dok se čitaju jevanđelja narod u crkvi kleči.

Na Veliki petak, kada se slavi uspomena na Hristovo raspeće, u našim hramovima, popodne iznosi se plaštanica (platno na kome je prikazano polaganje Hristovo u grob), koju vernici celivaju sve do Vaskrsa. Plaštanica se postavlja na posebno ukrašen sto (grob Hristov), ispred oltara.

U nekim našim krajevima, običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica. Po narodnom verovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lepu želju, i ta želja će biti ispunjena.

Zvezde Uskršnje trpeze: Kako da napravite tradicionalnu pogaču i najlepše poslastice! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs