Udružene snage

U Beogradu počela akcija "Negujmo srpski jezik"

Na konferenciji je ukazano na opasnost da pisanje isključivo malim slovom i bez interpunkcije, karakteristično za društvene mreže, postane jezički standard
Vesti 08.04.2015. - 16:41h Autor: Beta
Foto: Shutterstock

Neophodno je udruženim snagama upozoriti javnost da "jezik trpi u vremenu u kom živimo", izjavio je danas, povodom pokretanja akcije "Negujmo srpski jezik", gradski sekretar za kulturu Beograda Vladan Vukosavljević.

 

"Ustanove kulture u prestonici kakva je Beograd, moraju da sarađuju bez obzira na svoje formalne nadležnosti", rekao je Vukosavljević u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda o nedavno potpisanom protokolu o saradnji u cilju zaštite maternjeg jezika.

 

Na konferenciji je ukazano na opasnost da pisanje isključivo malim slovom i bez interpunkcije, karakteristično za društvene mreže, postane jezički standard.

 

Prvi deo akcije trajaće, kako je najavljeno, mesec dana kada će javno biti prikazano 11 čestih jezičkih neodumica, a planirano je i desetak novih tokom maja.

 

"Ovo nije pilot projekat, mi u njega zaista verujemo", istakao je Vukosavljević.

 

Prema inicijativi gradskog sekretarijata za kulturu pre dva meseca uspostavljena je saradnja sa Filološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Gradskom bibliotekom, čiji su doktoranti sa Instituta za jezik i književnost, odnosno tim Odeljenja za kulturu te biblioteke, realizovali projekat.

 

Jedanaest poznatih ličnost fotografisalo se držeći Pravopis srpskoga jezika, Normativnu gramatiku srpskog jezika i Rečnik srpskoga jezika u izdanju Matice srpske, kao i Srpski jezički priručnik i Gramatiku srpskog jezika. Na fotografijama su ispisane i kratke poruke kojima se skreće pažnja na najčešće govorne greške.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs