Ostavio neizbrisiv trag

Godišnjica smrti Mahatme Gandija: 67 godina od brutalnog ubistva indijskog mislioca

Svega pola godine nakon što je njegova zemlja stekla nezavisnost od Velike Britanije, Naturam Godse, pripadnik sekte Hindu Mahasabha, koja se protivila Gandijevoj politici pomirenja hindusa i muslimana, pucao je u vođu pokreta za nezavisnost Indije
Vesti
12:40h Autor:
Godišnjica smrti Mahatme Gandija: 67 godina od brutalnog ubistva indijskog mislioca
Foto: Wikipedia

Na današnji dan, 30. januara 1948. godine, ubijen je Mahatma Gandi, indijski mislilac i vođa pokreta za nezavisnost Indije.

Svega pola godine nakon što je njegova zemlja stekla nezavisnost od Velike Britanije, Naturam Godse, pripadnik sekte Hindu Mahasabha, koja se protivila Gandijevoj politici pomirenja hindusa i muslimana, pucao je u velikog mislioca.

Prišao mu je s izgovorom da želi da ga pozdravi, ali mu je devojka koja je pratila Gandija objasnila da Mahatma kasni na molitvu, nakon čega je Godse odgurnuo devojku i pucao tri puta s udaljenosti od dvadesetak centimetara. Zatim je dopustio prisutnima da ga savladaju i sačekao hapšenje.

Dva veka sedi u istoj joga pozi - Pronađena mumija tibetanskog učitelja stara 200 godina! (FOTO)

Mahatma Gandi je rođen 2. oktobra 1869. godine u Indiji, a školovao se u Velikoj Britaniji za advokata. Kasnije je živeo u Južnoj Africi, gde je osnovao pokret za građanska prava indijskih doseljenika. U svoju zemlju se vratio 1914. godine, a posle Prvog svetskog rata je postao član Indijskog nacionalnog kongresa i jedan od njegovih vođa.

Više puta je hapšen zbog serije nenasilnih akcija čiji je cilj bio sticanje nezavisnosti. Njegovi napori urodili su plodom 1947. godine, kada je Velika Britanija Indiji dala nezavisnost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs