Ko kuva, taj i greši, tako bismo nekako opisali sve one male nezgode koje nam se dogode u kuhinji zbog samo jednog trenutka nepažnje.
Upravo zato vam donosimo nekoliko korisnih saveta koji će vam olakšati boravak u kuhinji, a vašim jelima dati još bolji, slasniji ukus.
1. Tikvice i patlidžani postaće mnogo ukusniji ako ih posolite pre termičke obrade. So će iz plodova izvući vodu i oterati gorčinu, a vama ostaviti samo osvežavajući ukus. Ovaj trik posebno pali prilikom pripreme jela s rendanim tikvicama, koje ćete nakon soljenja na jednostavan način ocediti.
2. Za uživanje u mekšim palačinkama, odvojte belance od žumanca. Smesu napravite uobičajeno, a od belanaca umutite šlag, pa ga dodajte gotovoj smesi i pecite kao inače.
3. Ako imate problem s kuvanjem pirinča i uvek vam ispada lepljiv, dodajte u vodu u kojoj se kuva malo limunovog soka.
4. Grašak i druge mahunarke brže će se skuvati ako ih uveče potopite u slanu vodu.
5. Kada je u pitanju riba, onim većim se vreme kuvanja ili pečenja računa na 15 do 20 minuta po kilogramu, ali za čorbu s odbrojavanjem svakako počnite tek kad voda proključa.
6. Prilikom pripreme kolača, rernu nikako nemojte otvarati u prvih pola sata pečenja. Zbog otvaranja biskvit bi mogao splasnuti, a vi završiti s neuspelim kolačem.
7. Kad kuvate testeninu i, dok je još vrela, pospite je parmezanom pre nego što je stavite u sos - tako će se on bolje uhvatiti za testeninu.