Skoro pola veka

48. godina od smrti Volta Diznija: Dela velikana animacije i dalje usrećuju mališane

Tvorac Miki Mausa, Bambija, Alise u zemlji čuda, Snežane, Pinokija i mnogih drugim omiljenih crtaća ostavio je neizbrisiv trag i decenijama nakon smrti, o čemu najbolje svedoči popularnost njegovih dela
Vesti
04:32h
48. godina od smrti Volta Diznija: Dela velikana animacije i dalje usrećuju mališane
Foto: Reuters

Autor stripova, filmski animator i producent, tvorac crtanog filma, dobitnik 29 Oskara, čovek čija ostvarenja i danas predstavljaju veliku radost deci, Volt Dizni, umro je na današnji dan 1966. godine u američkom gradu Berbanku.

Godine 1928. Dizni je osmislio lik Mikija Mausa koji ga je proslavio i učinio legendom crtanog filma, a njegova ostvarenja Bambi, Alisa u zemlji čuda, Snežana i sedam patuljaka, Pepeljuga, Petar Pan, Pinokio, Paja Patak, Tri praseta i drugi i dalje usrećuju mališane širom sveta.

OVDE pogledajte kako jedna šminkerka koristi maštu i usne kako bi na licu oživela crtane junake!

O tome koliki je trag ostavio za sobom i koliko je i danas popularan svedoči i činjenica da je novembra 2013. godine, jedan od najranijih Diznijevih plakata na kojima se nalazi Miki Maus prodat na aukciji za više od 100.000 dolara u Los Anđelesu.

Popularnosti zaostavštine Volta Diznija svedoči i činjenica da čuveni zabavni park u Parizu, Diznilend, godišnje privuče duplo više posetilaca od Mona Lize u muzeju Luvr.

Međutim, sa životom i radom legende animiranog filma, zainteresovani se ne mogu upoznati u Diznilendu, već u kompleksu skromnih zgrada od opeke, udaljenom manje od pet minuta od mosta "Golden Gejt" u San Francisku, gde se nalazi Porodični muzej Volta Diznija.

Čuveni autor crtanih likova rođen je 5. decembra 1901. godine u Čikagu, kao četvrto dete Elajasa Diznija, stočara i voćara iz Misurija.

Deo porodice, sa očeve strane, bila je irsko-kanadskog porekla, a preci sa majčine strane doselili su se u SAD iz Nemačke.

Porodica sa petoro dece se preselila u Kanzas kad je Volt napunio 10 godina, a ponovo su se vratili u Čikago gde je pohađao srednju školu.

http://www.youtube.com/watch?v=6CweTusnvXE
nezaboravni crtani filmovi upamćen kao rasista, antisemita i pobornik nejednakosti

Njegovi crtani junaci mogli su da budu isključivo muškarci, a žene su imale priliku da se bave samo bojenjem slika i obično bi dobijale otkaz kad bi navršile 30 godina.

Prošlo je 45 godina od prvog emitovanja Ulice Sezam! Detalje pročitajte OVDE.

Uz značajnu podršku ujaka Roberta i brata Roja, Dizni je osnovao studio kome je dao ime "Disney Brothers Studio", da bi ga kasnije preimenovao u "Walt Disney Studio".

Taj studio je i dalje jedna od najuspešnijih kompanija koja proizvodi filmove.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs