Nikad zaboravljen

Prošlo je 20 godina od smrti Milana Mladenovića: Veče sećanja na stvaralaštvo pevača grupe EKV

Muzičar, kompozitor, gitarista i pevač preminuo je 1994. godine, a u njegovu čast večeras će u Domu omladine biti održan program pod nazivom Kao da je bilo nekad: Sećanja i artefakti o životu Milana Mladenovića
Vesti
17:44h
Foto: Wikipedia

Na 20. godišnjicu smrti frontmena beogradske rok grupe "Ekatarina velika" Milana Mladenovića, Dom omladine Beograda večeras organizuje veče sećanja na njegov život i rad.

 

Prošlo je 25 godina od smrti Danila Kiša - uskoro objavljivanje sabranih dela! Detalje saznajte OVDE.

 

Program "Kao da je bilo nekad": Sećanja i artefakti o životu Milana Mladenovića" obuhvata projekciju epizode serijala "EKV - Kao da je bilo nekad" autora Dušana Vesića i tribinu na kojoj će učestvovati novinari Moma Rajin, Dušan Vesić i Aleksandar Žikić.

 

Takođe, na tribini će učestvovati i postapsolvent Katedre za istoriju Univerziteta u Beogradu Goran Filipović, čiji se diplomski rad bavi temom subkulturnih grupa osamdesetih godina u Beogradu i nastavnik likovne kulture Branko Radaković čiji se film "Limunovo drvo" nalazi u završnoj fazi snimanja.

 

Film "Kao da je bilo nekad" ostvario je izuzetno veliki uticaj na kulturnoj mapi u čitavom regionu.

 

Spomenik Milanu Mladenoviću
Spomenik Milanu Mladenoviću

U poslednjih pet godina, atmosfera koju nosi muzika sastava Ekatarina Velika, i popularnost filma u celom regionu, prouzrokovale su čitav niz uzročno-posledičnih veza, koje su rezultirale time da se javnost uskovitlala, u nameri da se o ovoj grupi ponovo govori, to jest, da se stvaralaštvo sastava iznova proučava, analizira, preslušava, i da kroz dela mladih umetnika ovaj fenomen dobije novi život.

 

Poslednjih nekoliko godina, ulice i trgovi u gradovima bivše države dobili su ime Milana Mladenovića, kao što je plato ispred Doma omladine Beograda.

 

Određeni broj studenata Filozofskog i FPN odlučio se za to da se u svojim diplomskim ili naučnim radovima bavi temama koje su vezane za rokenrol kulturu bivše Jugoslavije, stvaralaštvo Milana Mladenovića i sastava Ekatarina Velika.

 

Koja reč se najčešće ponavlja u rok pesmama, otkrijte OVDE.

 

Milan Mladenović (1958 - 1994) bio je poznati jugoslovenski muzičar, kompozitor, gitarista i pevač. Limunovo drvo, Šarlo Akrobata, Katarina II i Ekatarina Velika su grupe u kojima je, zajedno sa ostalim članovima ovih sastava, stvarao, svirao, pevao i ostavio neizbrisiv trag na kulturnog sceni SFRJ.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...