Ne propustite

Izložba posvećena Branislavu Nušiću: 150 godina od rođenja komediografa

Povodom godišnjice rođenja čuvenog srpskog književnika, novinara i diplomate u Muzeju Narodnog pozorišta sutra će biti otvorena izložba posvećena poznatom komediografu
Vesti
22:48h Autor:
Izložba posvećena Branislavu Nušiću: 150 godina od rođenja komediografa
Foto: Wikipedia

U znak sećanja na čuvenog srpskog književnika, komediografa, novinara i diplomatu Branislava Nušića, a povodom 150 godina od njegovog rođenja u Muzeju Narodnog pozorišta sutra će biti otvorena izložba posvećena poznatom komediografu.

Postavku "Branislav Nušić - upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu (1900-1902)" su priredile Mirjane Odavić i Jelice Stevanović, a otvoriće je dr Dragana Čolić Biljanovski.

U Narodnom pozorištu u Beogradu tim povodom je održana revija predstava "Nušiću u čast" pa je u periodu od 5. oktobra do 3. novembra publika na obe scene mogla da pogleda više Nušićevih predstava sa repertoara kako Nacionalnog teatra tako i iz pozorišta iz Zrenjanina, Šapca, Novog Sada, Sombora, Kruševca, Zaječara i Subotice.

Nušićeva dela su od 1950. do danas adaptirana u pedesetak bioskopskih i televizijskih filmova: Dr, Sumnjivo lice, Put oko sveta, Narodni poslanik, Pre rata, Pokojnik, Ljubavni slučaj sestre jednog ministra, Ožalošćena porodica, Gospođa ministarka...

U Smederevu se od 1984. godine održava festival "Nušićevi dani" sa ciljem popularizacije komedigrafskog dela Branislava Nušića, koji je detinjstvo i mladost proveo u tom gradu. Tom prilikom se uručuje i Nušićeva nagrada glumcu za životno delo, kao i Nušićeva nagrada koja se dodeljuje bijenalno. Što se tiče Ivanjice tamo se održava manifestacija pod nazivom "Nušićijada" koja za tri dana okupi oko 30 hiljada ljudi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs