Novo istraživanje

Lek za poremećaj rada koštane srži obezbeđuje ponovni rast kose?

Tri pacijenta koja boluju od jakog gubitka kose uspelo je da povrati rast za samo nekoliko meseci
Vesti
01:38h Autor:
Lek za poremećaj rada koštane srži obezbeđuje ponovni rast kose?
Foto: Shutterstok

Najnovija istraživanja dokazala su da lek koji se koristi u lečenju poremećaja rada koštane srži pomaže i pacijentima koji boluju i od opadanja kose - alopecije areate.

11 navika koje uzrokuju opadanje kose pročitajte OVDE.

Medicinski centar američkog Univerziteta Kolumbija nedavno je počeo da sprovodi istraživanje u kojem je korišćen lek ruksolitinib, koji je odobren za lečenje poremećaja rada koštane srži, ali u svrhu izlečenja alopecije areate - najčešće vrste (kružnog) gubitka kose i autoimune bolesti od koje boluje 1 odsto muškaraca i žena.

Naučnici su otkrili da je lek u potpunosti vratio dlake na miševima tokom pet meseci, a doktor Rafael Klajns, koji vodi istraživanje kaže da je "tek počelo testiranje na pacijentima, ali ako ovaj lek nastavi da pokazuje uspešnim i zdravim, to će biti neverovatno otkriće za sve koji se bore s ovom vrstom ćelavljenja".

Napravite domaću masku protiv opadanja kose! A kako, saznajte OVDE.

Inače, nije poznato šta uzrokuje ovu vrstu alopecije, a prva istraživanja na sedam pacijenta su pokazala da je troje njih, koji boluju od srednje do jake alopecije areate, uspelo da povrati rast kose na oćelavljenim mestima tokom četiri do pet meseci.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs