Šta je sve moguće promeniti za deset godina? Doprinos programa „Energija znanja“ obrazovanju u Srbiji

Za deset godina možemo da promenimo mnogo toga, posao, okruženje ili navike, ali najbitniji su rezultati koje nam te promene donose. U skladu sa dokazanom krilaticom da dobre stvari ne treba menjati, kompanija NIS već deset godina sprovodi program „Energija znanja“ koji podržava najvažnije stubove društva – mlade i obrazovanje.

Vesti
14:05h Autor:
Šta je sve moguće promeniti za deset godina? Doprinos programa „Energija znanja“ obrazovanju u Srbiji
Foto: Promo

Tokom deset godina postojanja programa „Energija znanja“ ostvarena je saradnja sa četiri univerziteta u Srbiji i regionu, sedam univerziteta u Ruskoj Federaciji, više od trideset fakulteta, četiri stručna naučna društva i deset različitih naučnih institucija. Stipendirano je više od 130 studenata od kojih je više od 60 već zaposleno u kompaniji, renovirano je i opremljeno više od 60 učionica, kabineta i laboratorija na fakultetima i u školama širom Srbije.

Kako je NIS jedna od vodećih kompanija u energetskom sektoru, saradnja sa visokoškolskim ustanovama odnosi se na fakultete koji školuju kadrove u oblastima od interesa za delatnost kompanije. S tim u vezi, NIS podržava i prilagođavanje studijskih programa potrebama naftne industrije, kako bi mladi, odmah nakon fakulteta, mogli da rade u struci.

Programom „Energija znanja“ obuhvaćene su i brojne škole u našoj zemlji. U skladu sa potrebama za budućim kadrovima u naftnoj industriji, inicirana je i podržana ponovna akreditacija obrazovnog profila „Rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa“ u Tehničkoj školi Zrenjanin, kao i akreditacija tri obrazovna profila u pančevačkim školama: Tehničkoj školi „23. maj“, Mašinskoj školi „Pančevo“ i Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“.

Takođe, NIS kroz saradnju sa Društvom matematičara, Društvom fizičara i Srpskim hemijskim društvom podržava učenike koji učestvuju na nacionalnim i međunarodnim olimpijadama iz matematike, fizike i hemije.

Zbog svog doprinosa razvoju obrazovanja, NIS je od 2016. godine nosilac „Svetosavske nagrade“ koju dodeljuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije i to je ujedno bio prvi put da jedna kompanija dobije ovo značajno priznanje.

NIS energija
foto: Promo
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs