posebni propisi u domovima za stare!

OVA KOVID PRAVILA MORAJU DA SE POŠTUJU NA BIRAČKIM MESTIMA: Direktorka "Batuta" sve objasnila!

Broj inficiranih od virusa korona postepeno opada, ali gripm vlada među nama, zato je bitno da budemo sutra oprezni!

Vesti
Autor:
OVA KOVID PRAVILA MORAJU DA SE POŠTUJU NA BIRAČKIM MESTIMA: Direktorka "Batuta" sve objasnila!
Foto: Kurir / Zorana Jevtić

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović istakla je da, kada je u pitanju postupanje u odnosu na kontrolu epidemije, propisana su pravila i ona će se poštovati na svim biračkim mestima.

- Preporučili smo korišćenje svih preventivnih mera, provetravanje prostora u kome će se odvijati glasanje, da se primenjuju dezinfekcione mere, dezinfekcija ruku i higijena ruku. Kada su u pitanju maske, individualna je odluka, uvek su preporuka, zavisno od toga kako se ko zdravstveno oseća, ona štiti onog ko je oboleo i sve druge - rekla je Jovanovićeva.

Glasanje u domovima za stara lica

Što se tiče glasanja u domovima za stara lica, napominje da su sačinjene posebne preporuke za ulazak u te ustanove. Svi birački odbori, odnosno članovi timova koji budu ulazili će morati da poštuju sva ta pravila, moraće da nose maske, kao i zaposleni, naglasila je Jovanovićeva. Ta pravila će biti jasno istaknuta. Distanca je preporučena i ona će se poštovati, dodala je direktorka "Batuta".

Neuobičajeno je da je grip među nama početkom aprila

Kada je u pitanju stanje obolevanja sličnih gripu, ističe da su domovi zdravlja puni osoba koje se žale na respiratorne simptome, na kašalj i povišenu temperaturu.

Prehlada, Grip, Curenje nosa, Bolesna, Bolesna devojka
foto: Profimedia

Prema rečima direktorke "Batuta" tokom prethodne nedelje došlo je do laboratorijske potvrde prisustva sva tri tipa virusa gripa.

- Ponovo se vratio grip, on obično nije udružen sa kovidom, kada je u pitanju klinička manifestacija pet do sedam dana traju simptomi. Grip je među nama i to sada početkom aprila što je neuobičajeno, s obzirom na sezonalnost pojave gripa - istakla je Jovanovićeva.

Inače, ona dodaje da se prati stanje u vezi sa kovidom i da je epidemijska situacija pod kontrolom, dolazi do postepenog pada broja inficiranih, nešto sporije nego u januaru i februaru.

Od pocetka pandemije u Srbiji je registrovano 1.978.228 slucajeva kovida, testirana je 9.203.251 osoba, a od posledica bolesti umrlo je 15.809 osoba.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs