Kada se skuva, izgleda kao meso!

OVA VOĆKA JE ŠOKIRALA SVE TVITERAŠE: U Londonu košta čitavno bogatstvo, dok se u Brazilu može kupiti za samo 1 evro!

Slika sa najstarije zelene pijace u Londonu, Borou Market, je zbunila mnoge korisnike Tvitera. Na njoj je čudnovata voćka, koja ovde košta, čak, 200 evra!

Vesti
16:06h Autor:
OVA VOĆKA JE ŠOKIRALA SVE TVITERAŠE: U Londonu košta čitavno bogatstvo, dok se u Brazilu može kupiti za samo 1 evro!
Foto: Profimedia

Zove se džekfrut i raste u Brazilu i Aziji, a u Evropi je dobio na popularnosti porastom broja vegana i vegetarijanaca.

Ovako visoka cena od 200 evra je bila nerazumna za sve, uzevši u obzir da je njegova cena u Brazilu manja od jednog evra!

Mnogi našalili da će postati milioneri uvozeći ovu voćku u Veliku Britaniju. Tamo možete besplatno da uberete džekfrut sa drveća u većini mesta, a mnogo njih i istrune.

Džekfrut
foto: Profimedia

Zašto su onda cene toliko visoke u Londonu?

Cena najviše zavisi od mesta prodaje. Džekfrut ne može da se uzgaja u klimi kakva je Britanska, već mu je potrebna toplota. Izuzetno je kvarljiv, pa transport predstavlja veliki problem. Čak i u samom Brazilu cena džekfruta varira od mesta do mesta.

Negde možete da ga berete u neograničenim količinama, dok je u pojedinim krajevima njegova cena dosta visoka. Dosta je težak a i ima jaku aromu, koja ne odgovara svima.

Ovo voće je rešenje velikog problema

Naučnici veruju da je upravo ovo voće rešenje jednog od najvećih svetskih problema. Potiče iz Azije, a tamo se smatra neukusnim. Međutim, u razvijenim zemljama došlo je do povećanja potražnje, uglavnom od strane vegetarijanaca i vegana koji ga smatraju alternativom za meso.

Kad se skuva ima teksturu sličnu govedini ili svinjetini.

Ali ako prezri, postaje presladak i može da se koristi isključivo kao desert, zbog čega ga mnogi Britanci kupuju u konzervi po prodavnicama za oko 3,5 evra. Ipak, mnogi tvrde da nema isti ukus.

Drugi razlog njegove visoke cene na zapadnom tržištu je taj što je potrošačima nepoznat, pa ga mnogi nikada nisu probali i ne znaju nijedan recept sa džekfrutom.

Kada se jednog dana reše problemi transporta i kvarljivosti, ne sumnjamo da ćemo morati da se navikavamo na “neprijatnu aromu” ovog voća i na našim pijacama!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs