SAZNAJTE VIŠE

"Moć psa" osvojio BAFTA nagrade za najbolji film i režiju!

Mračni vestern rediteljke Džejn Kampion "The Power of the Dog" osvojio je u Londonu nagrade britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) u kategoriji najboljeg filma i režije.

Vesti
Autor:
"Moć psa" osvojio BAFTA nagrade za najbolji film i režiju!
Lejdi Gaga, Foto: Profimedia

Džejn Kempion nije prisustvovala 75. svečanoj dodeli u poznatoj koncertnoj dvorani Rojal Albert, ali je njen producent primivši nagradu rekao da je rediteljka "vizionarka koja je obeležila poslednjih 30 godina svetske kinematografije".

Nakon Zlatnih globusa u januaru i nagrade Udruženja američkih režisera (DGA), rediteljka prikuplja nagrade dve nedelje pre dodele prestižnih Oskara.

Na ceremoniji je iskazana solidarnost sa Ukrajinom. Neki glumci na crvenom tepihu su nosili bedževe sa bojama ukrajinske zastave, dok je na početku dodele predsednik Akademije Krišnendu Madžumdar izjavio je da je ruska invazija potresla svet.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata, Američkog udruženja reditelja i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji Oskara koji će ove godine biti dodeljen 27. marta u Los Anđelesu.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila posle Drugog svetskog rata.

Akademija je 1958. godine spojena s organizacijom televizijskih reditelja i producenata da bi 1976. konačno postala BAFTA.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs